Tiramisu..pomysł Winiary..szybki do zrobienia..ja zrobiłam z dwóch opakowań, bo jedno to trochę jak na moją 4 osobową rodzinkę.
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- pomysł na tiramisu z sosem o smaku amaretto Winiary
Zawartość większej saszetki wymieszać z 250 ml (schłodzonej poniżej 10 st. C) śmietanki 30%, następnie wymieszać mikserem na szybkich obrotach przez około 2 minuty. Odstawić do schłodzenia do lodówki. W tym czasie przygotować sos.Sos o smaku amaretto to: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zawartość mniejszej saszetki wymieszać ze 150 ml gorącej wody. Odstawić i ostudzić do pokojowej temperatury.Biszkopty nasączyć w sosie i ułożyć warstwę w pucharkach.Następnie nałożyć warstwę kremu, po czym jeszcze jedną warstwę nasączonych biszkoptów i kremu. Chłodzić w lodówce minimum 1,5 godziny.Przed podaniem deser można posypać kakao lub kawą, wedle uznania.
Do niedawna jeszcze nie lubiłem tiramisu, jednak ostatnimi czasy się do niego przekonuję. Jakieś 2 tygodnie temu jadłem lody w tym właśnie smaku. Polecam.
OdpowiedzUsuń