Bajaderka to dobry sposób na wykorzystanie resztek suchych ciast lub nie udanych..u mnie ta bajaderka była zrobiona po jakiejś imprezie, gdy było dużo różnego rodzaju ciast .. Bajaderkę robiłam nie raz..ale w ten sposób [ z zasmażką] po raz pierwszy..przepis podpatrzony gdzieś w necie dawno temu..i nie pamiętam gdzie..
- 0,5 kg zeschniętego ciasta
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szkl.mleka
- 1 łyżeczka kawy
- zapach rumowy
- 2 łyżki cukru
- dowolne bakalie
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać mleko i ciągle mieszając zagotować [gdyby były grudki przetrzeć przez sito ]. Dodać kawę, zapach rumowy , cukier , dokładnie wymieszać i wystudzić. Zeschnięte ciasto skruszyć wałkiem na stolnicy, dodać wystudzoną masę , bakalie i wymieszać.Wyłożyć na blaszkę, ucisnąć i wygładzić powierzchnię. Wierzch polać polewą.
Dobry sposób na to, żeby nie marnować tak zwanych "resztek" ciasta, fakt. Wygląda bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://dariawkuchni.blogspot.com/
I tym sposobem nic się w kuchni nie zmarnuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i pomysłowe ciacho,a jak fenomenalnie wygląda,pychota.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń