Wczoraj dostałam foremkę na mufinki i dziś już ją przetestowałam..super..jestem zadowolona już po pierwszym wypieku..a zrobiłam nie mufinki tylko pyszne mięciutkie brioszki..polecam..są naprawdę pyszne..i oczywiście dodaję je do zabawy Upiecz Smakowity Chleb!, którą prowadzą dziewczyny z bloga Smakowity chleb a patronem serwisu są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny „Smakowita de Luxe''.Przepis znaleziony tutaj, a pochodzi z książki "Pieczenie jest łatwe".Ja zrobiłam 6 dużych brioszek i kilka małych bułeczek upieczonych też w foremce na mufinki..Kiedyś już robiłam brioszki, ale te są smaczniejsze..
- 35 dkg mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 10 dkg miękkiego masła
- 3 dkg drożdży
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek mleka
- 2 żółtka
- 2 jajka
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, wyrabiać je jeszcze raz i podzielić , aby powstało 13 kulek wielkości mandarynki. Dwanaście z nich włożyć do metalowych foremek wysmarowanych masłem, a pozostałą podzielić na 12 małych kuleczek i układać na środku każdej dużej kulki. Foremki odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.Nagrzać piekarnik do 180ºC. Podrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym z łyżką wody żółtkiem. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.
świetne - idealne na leniwe śniadania czy do kawki:)
OdpowiedzUsuńZgadza się..
UsuńNie znam w ogóle takiego ,,dania", więc z chęcią sprobuję ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, a nie pożałujesz..ja kiedyś robiłam już brioszki, ale z innego przepisu..i te są lepsze..
Usuńhttp://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/10/paryskie-brioszki.html