1310. Wino Burnarj

Jakiś czas temu dzięki uprzejmości pani Natalii [dziękuję bardzo] dostałam wino musujące Burnarj.,Firma ta powstała niedawno i produkuje trzy rodzaje win Brut Nature (wytrawne wino musujące z pomarańczy bez dodatku cukru), Brut (wytrawne wino musujące z pomarańczy) i Semiseco, - półwytrawne wino musujące z pomarańczy. Niedługo powinno pojawić się w sklepach..Ja miałam przyjemność wypróbować wina półwytrawnego..Wino jest "zapakowane" w piękną butelkę, a szyjka tej butelki jest przepasana wstążeczką, każdy rodzaj wina ma inny kolor wstążeczki z napisem Burnarj..Wino przed otwarciem należy schłodzić [ poniżej kilka informacji na ten temat ze strony firmy]., a jak mamy już wino schłodzone zabieramy się do otwierania...a po otwarciu butelki ...wyłania się przepiękny pomarańczowy zapach.....drobniutkie bąbelki ..kolor tego pachnacego świeżą pomarańczą jest złoto-żółty..z czystym sumieniem polecam takie winko..i nie tylko kobietkom.


Niełatwo znaleźć na rynku wino, które zaspokoi gusta wszystkich. Tym bardziej, jeśli mówimy o guście kobiecym. Guście, często bardzo wysublimowanym, wyostrzonym i znacznie innym niż w przypadku mężczyzn. Ci drudzy zwykli uznawać, że kobiety lubią przede wszystkim słodkie wino i likiery, ale przecież nie jest to żadną regułą, a i wśród wymienionych produktów istnieje tak wiele rodzajów, że trudno stwierdzić, który kobiecie się spodoba, a który najzwyczajniej w świecie okaże się absolutną klapą. Na szczęście na rynku pojawił się pewniak. Trunek, którego smak i aromat, potrafi zachęcić nawet najbardziej wymagające kobiety. To Burnarj, wino musujące ze 100% naturalnych andaluzyjskich pomarańczy najwyższej jakości i z radością możemy stwierdzić, że jedyne na świecie w swoim rodzaju.
Dodatkowym i to bardzo dużym plusem Burnarj-a jest tzw. tradycyjna metoda wytwarzania (jak szampany), bez dodatku wody, bez chemii i sztucznego nasycania dwutlenkiem węgla, z wtórną fermentacją w butelce w której wino będzie sprzedawane i  w której w naturalny sposób tworzą się eleganckie i naturalne bąbelki tak przez nas kobiety kochane. Na każdą butelkę Burnarj-a zużywa się 5 kg pomarańczy co  sprawia że nawet te nieliczne kalorie nie są puste. 

Burnarj jest winem zupełnie wyjątkowym, począwszy od faktu iż produkowany jest metodą tradycyjną przy której nie ma mowy o sztucznym nasycaniu dwutlenkiem węgla. Pęcherzyki tego gazu w Burnarj pochodzą z wtórnej fermentacji podczas której w naturalny sposób tworzą się bąbelki, następuje ona w butelce, w przeciwieństwie do win produkowanych np. metodą Charmat, którą przeprowadza się w wielkich cynkowych kadziach.
Burnarj i inne wina musujące nie lubią leżeć… powinno się je przechowywać w chłodnych, nienasłonecznionych miejscach w pozycji pionowej, w odróżnieniu od win tradycyjnych, które przechowujemy w pozycji poziomej.
Podawane wino musujące powinno mieć temperaturę 4-6°. Biorąc pod uwagę fakt, że butelki win musujących są wykonane z grubego szkła które jest w stanie wytrzymać ciśnienie fermentującego wina aby uniknąć ich wybuchania, takie wino by uzyskało odpowiednią temperaturę powinno spędzić na górnej półce lodówki 1 lub 2 dni, jednak przechowywanie wina musującego w lodowce dłużej niż  kilka dni może sprawić że wino straci smak.
Aby uzyskać pożądaną temperaturę Burnarj można również skorzystać z klasycznego sposobu, polegającego na włożeniu wina do metalowego kubełka wypełnionego wodą i kostkami lodu na ok 20 – 30 minut przed podaniem. Dzięki temu uzyska się  odpowiednia temperaturę podawanego wina,  w której wino powinno rozwinąć  pełnię swego aromatu i smaku.
W wyższej temperaturze gaz ulatnia się szybciej, a wino w kieliszku ulega szybkiemu ogrzaniu.
Ważnym elementem delektowania się winem musującym jest sposób jego otwierania i podania. Butelka Burnarj zatkana jest korkiem produkowanym z dębu korkowego, co pozwala winu zachować świeżość.
Otwieranie Burnarj zaczynamy od odwinięcia sreberka z korka i rozkręcenia metalowego koszyczka. Lewą ręką mocno przytrzymujemy korek a prawą trzymamy butelkę nachyloną pod kątem 45º i delikatnie nią obracamy w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. W ten sposób po kilku obrotach wykręcimy korek z butelki. Korek po wyjęciu z butelki przypomina kształtem grzybek. Akcji otwierania Burnarj powinno towarzyszyć ciche syknięcie, ale wino nie rozleje się. W ten sposób Burnarj  zostanie otwarty po cichu, korek zostanie nam w dłoni, a wino w butelce.
Korki  win musujących powinny strzelać tylko przy celebracjach i uroczystych okazjach wtedy ten charakterystyczny dźwięk wystrzału dodaje splendoru uroczystości. We wszystkich innych przypadkach, staraj się kciukiem blokować korek, aby zapobiec jego niepożądanemu wystrzeleniu. Następnie wino musujące powinno być powoli rozlane do wysokich, smukłych kieliszków, w których najlepiej prezentować się będą wypływające ku górze bąbelki.
Żeby zapobiec  utracie cennych bąbelków i zachować wszystkie wartości smakowe zaleca się nalewać Burnarj cienkim strumieniem powoli I delikatnie po ściance przechylonego kieliszka, pomału podnosząc kieliszek do góry, win tego typu  nie nalewa się do stojących kieliszków.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.