1291.Sybirak

Przepis na to ciasto mam od dobrych kilkunastu lat od koleżanki ze szkoły średniej .. i całkiem o nim zapomniałam.To ciasto akurat jest zrobione przez moją siostrę, ja jak robię to piekę więcej cieńszych placków.jest naprawdę smaczne, ale dopiero na drugi dzień,ja placki zmiękną.

Ciasto

  • 4 szkl. mąki
  • 2  jajka 
  • 3/4 szkl. cukru
  • 8 dkg  masła 
  • 1 łyżka sody
  • 3 łyżki mleka 
  • 3 łyżki miodu
Krem:


  •  1/2 l mleka
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 25 dkg margaryny 
Ciasto: cukier, masło, mleko i miód roztopić i ostudzić .Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.Podzielić na kilka części [ 6-7] i upiec osobno placki. 
Krem: Odlać 1/2 szkl. mleka i rozrobić mąki. Resztę mleka  zagotować z cukrem. Wlać mąkę i wymieszane z mlekiem, ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć dodając po łyżce masy budyniowej.
 Placki przełożyć kremem,odstawić .Najlepsze na drugi dzień.


Komentarze

  1. Ciekawa nazwa, u mnie mówi się na niego Przekładaniec Grecki albo Miodownik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt..ciekawa nazwa..a jak widać każdy region ma swoje nazwy..ja mam przepis od koleżanki z Dąbrowy Białostockiej..

      Usuń
  2. takie w sumie miodownik to jest, ale też go bardzo lubię zwłaszcza z masą kajmakową:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak to ciasto z miodem , więc miodownik, ale ja dostałam przepis pod taką nazwą..a z masą kajmakową..mniam..

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie <3

    www.testowanie-produktow.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam to ciasto, ale pod nazwą miodownik, rzeczywiście pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne ..to fakt..a nazwa w każdym regionie inna..

      Usuń
  5. Fajne ciasto, wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.