Kopiec kreta - inaczej


Parę dni mnie tu nie było...przeglądnęłam kilka blogów i okazało się, że ostatnio królował kopiec kreta..u mnie też był [już dawno zjedzony..robiłam go w długi weekend majowy]..mój kopiec kreta jest inny...bez bananów..okazało się , że ktoś zjadł...haha...no i zrobiłam inaczej ....jak dla mnie pycha...do tego ciasta wykorzystałam nowe galaretki Winiary, które dostałam dzięki uprzejmości Durszlaka.

  • 125 g margaryny
  • 5 łyżek mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2  l śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 galaretka Winiary Pina Colada
  • 1 galaretka Winiary Pink Margarita
Masło , mleko ,cukier i kakao rozpuścić w garnku. Odstawić,by ostygło. Żółtka wymieszać z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem i masą kakaową. Dodać ubitą pianę z białek  i delikatnie wymieszać.Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w  nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 25 minut.Z przestudzonego ciasto odciąć wierzch, wyjąć trochę środka i pokruszyć.
Galaretki rozpuści [ osobno] w 1 szkl.wody , odstawić do zastygnięcia,a następnie pokroić w kostkę.Śmietanę z cukrem pudrem ubić, dodać oraz ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzątku oraz pokrojone galaretki, wymieszać.
Na spód ciasta wyłożyć masę śmietanową, a na masę odcięte i pokruszone ciasto ,przyklepać do śmietany, wstawić do lodówki na kilka godzin.


Komentarze

  1. Miałam bardzo podobny pomysł na wykorzystanie tych kolorowych galaretek - byłaś szybsza:D
    Może wymyślę coś innego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno coś wymyślisz..pozdrawiam również..

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł na to ciasto. ; )
    I jeszcze bez pudełka! Super!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kopiec kreta bez bananów :) takiego jeszcze nie próbowałam, a wygląda super! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miał być z bananami..a u mnie tak czasem bywa i ktoś je zjadł haha.. dziękuję i pozdrawiam..

      Usuń
  4. świetny pomysł, kopiec kreta inaczej, ale pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.