Parę dni mnie tu nie było...przeglądnęłam kilka blogów i okazało się, że ostatnio królował kopiec kreta..u mnie też był [już dawno zjedzony..robiłam go w długi weekend majowy]..mój kopiec kreta jest inny...bez bananów..okazało się , że ktoś zjadł...haha...no i zrobiłam inaczej ....jak dla mnie pycha...do tego ciasta wykorzystałam nowe galaretki Winiary, które dostałam dzięki uprzejmości Durszlaka.
- 125 g margaryny
- 5 łyżek mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 l śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 1 galaretka Winiary Pina Colada
- 1 galaretka Winiary Pink Margarita
Galaretki rozpuści [ osobno] w 1 szkl.wody , odstawić do zastygnięcia,a następnie pokroić w kostkę.Śmietanę z cukrem pudrem ubić, dodać oraz ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzątku oraz pokrojone galaretki, wymieszać.
Na spód ciasta wyłożyć masę śmietanową, a na masę odcięte i pokruszone ciasto ,przyklepać do śmietany, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Miałam bardzo podobny pomysł na wykorzystanie tych kolorowych galaretek - byłaś szybsza:D
OdpowiedzUsuńMoże wymyślę coś innego. Pozdrawiam
Na pewno coś wymyślisz..pozdrawiam również..
UsuńCiekawy pomysł na to ciasto. ; )
OdpowiedzUsuńI jeszcze bez pudełka! Super!
Pozdrawiam
Dziękuję ..pozdrawiam..
UsuńKopiec kreta bez bananów :) takiego jeszcze nie próbowałam, a wygląda super! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMiał być z bananami..a u mnie tak czasem bywa i ktoś je zjadł haha.. dziękuję i pozdrawiam..
Usuńświetny pomysł, kopiec kreta inaczej, ale pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
Usuń