poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Jabłecznik pod chmurką


Prosty i szybki pomysł  na jabłecznik bez pieczenia z Pomysłem Winiary na ..jabłecznik pod chmurką..

Zawartość większej saszetki rozpuścić w 100 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia.Zawartość mniejszej saszetki  i 4 łyżki cukru rozpuścić w 250 ml wody.Odstawić do wystudzenia.Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę [2cm #2cm] i przełożyć do garnka.Dodać 8 łyżek cukru i gotować około 15 minut na średnim ogniu.Jabłka nie powinny się rozgotować , tylko zachować strukturę "kostek".Pod koniec gotowania dodać 150 ml wody i gotować około 2-3 minuty.Odstawić garnek z jabłkami z ognia i dodać rozpuszczoną zawartość większej saszetki.Wymieszać i odstawić do wystudzenia.Biszkopty rozłożyć w tortownicy [ średnica 24 cm].Na biszkopty przelać ostudzoną masę jabłkową i odstawić do lodówki.Schłodzoną  śmietankę ubić na sztywno, stopniowo dodawać rozpuszczoną i wystudzoną zawartość mniejszej saszetki., cały czas mieszając.Wymieszaną masę przelać na masę jabłkową i wstawić do lodówki na około 1,5 godziny.Przed podaniem można posypać np.startą czekoladą ..u mnie posypane przyprawą do kawy i deserów ..


















6 komentarzy :

  1. Nie znałam tego Pomysłu na...zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Podziękowania firmie Winiary,..to ich pomysł..

      Usuń
  3. Super wygląda, robię podobnie, jest pyszny, a śmietankę ostatnio w lidlu kupuję, szybko się ubija:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro bez pieczenia to i ja spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.