- 20 dkg cukru [ można dać więcej]
- 60 g kakao
- 25 dkg margaryny
- 250 ml ciemnego piwa
- 140 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- nasiona z 1/2 laski wanilii
- 27,5 dkg mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- polewa biała Helio
- kukurydza do prażenia Marsyl
- posypka czekoladowa
W rondelku podgrzewać piwo z masłem do jego roztopienia.Do ciepłej masy dodać cukier i kakao i odstawić do wystudzenia. Śmietanę, jajka i wydrążone z 1/2 laski wanilii ziarenka miksować ok 5-6 min aż powstanie biała masa.Do masy jajecznej dodać wystudzoną piwna masę i dokładnie wymieszać.Mąkę wymieszaną z sodą przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy ok 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 50 min w temp 180 C z funkcją grzania góra-dół. Ciasto będzie dobre kiedy patyczek będzie suchy. Wystudzić na kratce.Wystudzone ciasto polać polewą i udekorować świeżym solonym popcornem i posypać posypką.
bardzo fajny pomysł, ciekawa jestem smaku tego ciasta :)
OdpowiedzUsuń