Prosto, szybko ..a na dodatek zdrowo i smacznie..Do tej surówki wykorzystałam olej rzepakowy, który dostałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie..użyłam również shakera, który był dołączony do oleju..do miseczki shakera wlewamy olej i dowolne składniki..zamykamy i potrząsamy, aby wszystkie składniki się połączyły..
- sałata lodowa
- ogórek zielony
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta oregano
- 2 łyżki octu winnego
- 1/4 szkl.oleju rzepakowego
- 3 łyżki wody
- 1,5 łyżki musztardy
Olej rzepakowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien stać się stałym elementem naszej diety, ponieważ:
- ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych,
- zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek,
- zawiera też cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ,
- ułatwia wchłanianie witamin zawartych w tłuszczach,
- stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A,
- łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne.
Olej rzepakowy to źródło kwasów omega-3 i omega-6, wspomagających utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi; witaminy E (zwanej witaminą młodości), K (ważnej szczególnie w diecie dzieci) i prowitaminy A.
By służył nam dobrze i nie straci swoich dobroczynnych właściwości, warto zapamiętać kilka prostych zasad i wskazówek.
JAK PRZECHOWYWAĆ
By olej nie stracił swoich walorów, musi być prawidłowo przechowywany. Kupując olej rzepakowy, pamiętaj o tym, żeby:
- Nie przelewać go z butelki do innego naczynia – opakowanie fabryczne pozwoli mu dłużej zachować trwałość oraz zapobiegnie jego potencjalnemu zanieczyszczeniu;
- Trzymaj zamknięty w chłodzie i cieniu – żeby uchronić składniki zawarte w oleju przed utlenieniem, pamiętaj o dokładnym zamknięciu butelki. Butelkę natomiast po zakończeniu gotowania schowaj do lodówki lub szafki w chłodnej spiżarce – olej najdłużej zachowuje świeżość, jeśli nie jest narażony na oddziaływanie promieni słonecznych i stoi w miejscu chłodnym, a zwłaszcza z dala od kuchenki czy piekarnika.
DO CZEGO UŻYWAĆ
Olej rzepakowy jest tłuszczem uniwersalnym. Większość z nas używa go zwykle do smażenia, nie wiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład:
- Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki;
- Sałatki – dressing do sałatki można przygotować nie tylko na bazie popularnej oliwy z oliwek. Olej rzepakowy dobrze łączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest nawet wskazane;
- Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy może zastąpić masło w zupkach lub przecierach podawanych małym dzieciom (od 6. miesiąca życia). Zawarte w nim kwasy omega-3 i 6 są niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji.
JAK UŻYTKOWAĆ
- Smażenie tylko raz – dzięki wysokiej stabilności, na oleju rzepakowym smaży się świetnie i może on być podgrzewany do bardzo wysokich temperatur, nie tracąc, jak inne tłuszcze, swoich korzystnych właściwości. Nigdy jednak nie smaż na jednej porcji oleju kilka razy. Nie zlewaj przestudzonego oleju na później, jeśli chcesz, żeby Twoje potrawy były zdrowe;
- Uwaga na wodę – rozgrzany olej w zetknięciu z wodą nie należy do bezpiecznych. Smażąc uważaj zatem, by na patelnię nie dostała się woda czy inne płyny, bo pryskający olej może Cię poparzyć. Jeśli zdarzy Ci się zapalić tłuszcz na patelni, nigdy nie zalewaj go wodą. Jak najszybciej zdejmij naczynie z ognia, przykryj przykrywką lub kocem, ewentualnie zasyp (ziemią z kwiatka, piaskiem, mąką);
- Dbasz o linię? – odsączaj – potrawy smażone czy pieczone z użyciem oleju rzepakowego mogą mieć aż o 5 do 10% mniej kalorii niż przygotowane z użyciem innych tłuszczów. Rzepakowy najłatwiej się odsącza, tak więc jeśli zależy Ci na jak najniższej kaloryczności posiłków, miej pod ręką ręczniki papierowe lub pergamin.
CO JESZCZE WARTO WIEDZIEĆ
- Olej rzepakowy to świetny składnik domowych kosmetyków .Sprawdzi się w maseczkach, pilingach i jako składnik zmiękczającej kąpieli dla dłoni;
- Pomocny nie tylko w kuchni – szmatką nasączoną olejem usuniesz łatwo ślady po kleju, pozostawione na przykład na dziecięcych meblach resztki z zerwanych naklejek;
- Skrzypiące drzwi czy szafkę możesz samodzielnie naprawić smarując zawiasy kilkoma kroplami oleju rzepakowego.
- Plamy z oleju: te usuniesz najprędzej domowymi sposobami. Miejsce zaplamione olejem posyp mąką ziemniaczaną i potrzyj. Dobrze sprawdza się też płyn do naczyń i roztwór z octu i spirytusu. Jeśli jednak zachlapiesz olejem ulubioną kolorową bluzkę, nie ryzykuj i użyj profesjonalnego odplamiacza do tkanin.
zielone się przyda bo jakoś wiosna nie chce przyjść. Też używam oleju rzepakowego ale do sałatek zdecydowanie bardziej smakuje mi oliwa:)
OdpowiedzUsuńOj ..ta wiosna w tym roku coś chyba nie ma zamiaru przyjść..
UsuńTa surówka jest naprawdę mega szybka
OdpowiedzUsuńI na dodatek zdrowa i smaczna..
UsuńDziękuję za udział Zielonej Zabawie i proszę o zmianę banera na ten pobrany z mojego bloga.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zielono!
Banerek już zmieniony..pozdrawiam..
Usuń