niedziela, 10 marca 2013

Kurczak ala KFC



Kurczak w stylu ala KFC...kolejny smaczny sposób na kurczaka...do zrobienia takiego kurczaka można użyć skrzydełek,udek lub całego kurczaka pokrojonego na części..u mnie jedna z części skrzydełek [ wygląda jak udka].. 
  • skrzydełka lub udka z kurczaka [ u mnie 1 część ze skrzydełek]
  • 1 jajko 
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 szkl.mąki
  • 1,5 łyżeczki  soli czosnkowej Prymat
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta proszku do pieczenia

Skrzydełka lub udka umyć i osuszyć.Pieprz, sól, sodę, czosnek, chili wymieszać z 2 łyżkami wody.Włożyć kawałki kurczaka i odstawić marynatę z kurczakiem na 2-3 godziny.Mąkę wymieszać ze szczyptą chili, szczyptą czosnku, szczyptą pieprzu i proszkiem do pieczenia. Kurczaka wyjąć z marynaty , namoczyć w jajku roztrzepanym z mlekiem, obtoczyć w mieszance mąki i przypraw .Lekko otrzepać i ponownie namoczyć w jajku i znów w mące. Smażyć w głębokim , gorącym oleju.[Ja smażyłam we frytkownicy] . Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu .


Sól czosnkowa jodowana - 40g (Prymat) - kliknij, aby powiększyć

    Sól czosnkowa Prymat to przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu. Jest idealnie zharmonizowanym połączeniem soli jodowanej oraz mielonego czosnku. Nieodzowna w kuchni ze względu na cieszące się popularnością połączenie czosnkowego i słonego smaku. Może być oryginalnym składnikiem wielu smacznych potraw mięsnych, rybnych lub tych, przygotowanych na bazie warzyw.

    Sól czosnkowa może być stosowana jako substytut zwykłej soli kuchennej. Idealnie nadaje się do nacierania różnych gatunków mięs, drobiu i ryb przed ich przyrządzeniem. Doskonała do aromatycznych sosów, warzyw, grzybów, twarogów, past, sałatek a także do potraw z grilla. Znakomicie smakuje sok pomidorowy wzbogacony słono - czosnkowym smakiem. Nawet najprostszą kanapkę można urozmaicić, dodając do niej soli czosnkowej. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na sól wynosi 5 gramów.
                            Wielkanocne Smaki III

    12 komentarzy :

    1. Super pomysł, i o niebo lepsze niż z KFC i zdrowe też pewnie.
      Super wygląda :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję...jasne, że lepsze i zdrowsze...

        Usuń
    2. naprawdę świetne!
      fajny post
      Zaobserwowałam twojego bloga
      Zapraszam na mojego i LICZĘ NA TO SAMO jesli ci się spodoba
      willbefineee.blogspot.com
      Będzie mi BARDZO BARDZO miło!

      + NOWY FILM NA MOIM BLOGU

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję bardzo...już zaglądam na Twój blog...bo chyba jeszcze nie byłam..

        Usuń
    3. Świetne kurczaki, o niebo lepsze i zdrowsze niż w KFC :) Ja robie jeszcze tzw. batter, czyli obtaczam w smakowej (domowej) mące i potem obtaczam dopiero w panierce :) polecam!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wiadomo..co zrobione w domu..najlepsze...robiłam też w mące i panierce...

        Usuń
    4. jadłam takiego kurczaka, bardzo smaczny jest:)

      OdpowiedzUsuń
    5. Wygląda bardzo apetycznie :-)

      OdpowiedzUsuń
    6. Witam
      Jak długo należy smażyć we frytkownicy??

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

    Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.