Zupę ogórkową gotuję dość często..starsza córka ją lubi..ale w taki sposób zrobiłam po raz pierwszy..w sumie to żadna zmiana..ale ogórki są pokrojone w cienkie plasterki..ja zawsze tarłam na tarce o grubych oczkach..a tym razem pokroiłam na cienkie plasterki za pomocą szatkownicy..przepis według Magdy Gessler podpatrzony tutaj.
- 50 dkg żeberek wieprzowych
- kawałek selera
- 1/2 pora
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 6 ogórków kiszonych
- 6 ziemniaków
- filiżanka śmietany
- koperek
- sól, pieprz
Gotować seler, pietruszkę i por razem z mięsem około godziny. Wyjąć pietruszkę, por i seler. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut. Pokroić ogórki cieniutkie plasterki, dodać do zupy. Gotować 5 minut. Dodać śmietanę oraz posiekany koperek.Zupę podawać z mięsem z ugotowanych żeberek.
świetny pomysł na wiosenną zupę:)
OdpowiedzUsuńZgadza się..
Usuńbez kitu nienawidzę tej baby... ale zupa może być ok
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
Ha ha...a ja czytając Twój komentarz..najpierw pomyślałam o sobie..aż dopiero później "załapałam" o kogo właściwie chodzi..pozdrawiam również..
UsuńMagda Gessler budzi liczne kontrowersje, tym bardziej szalenie mi miło, że dołączyłaś do organizowanej przeze mnie akcji:-). Świetna zupa - kto nie lubi ogórkowej??? :-)
OdpowiedzUsuń