poniedziałek, 4 marca 2013

Zupa ogórkowa


Zupę ogórkową gotuję dość często..starsza córka ją lubi..ale w taki sposób zrobiłam po raz pierwszy..w sumie to żadna zmiana..ale ogórki są pokrojone w cienkie plasterki..ja zawsze tarłam na tarce o grubych oczkach..a tym razem pokroiłam na cienkie plasterki za pomocą szatkownicy..przepis według Magdy Gessler podpatrzony tutaj.
  • 50 dkg żeberek wieprzowych
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 6 ogórków kiszonych
  • 6 ziemniaków
  • filiżanka śmietany
  • koperek
  • sól, pieprz
Gotować seler, pietruszkę i por razem z mięsem około godziny. Wyjąć pietruszkę, por i seler. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut. Pokroić ogórki cieniutkie plasterki, dodać do zupy. Gotować 5 minut. Dodać śmietanę oraz posiekany koperek.Zupę podawać z mięsem z ugotowanych żeberek.

                                            Przepisy Magdy Gessler

5 komentarzy :

  1. świetny pomysł na wiosenną zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bez kitu nienawidzę tej baby... ale zupa może być ok

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha...a ja czytając Twój komentarz..najpierw pomyślałam o sobie..aż dopiero później "załapałam" o kogo właściwie chodzi..pozdrawiam również..

      Usuń
  3. Magda Gessler budzi liczne kontrowersje, tym bardziej szalenie mi miło, że dołączyłaś do organizowanej przeze mnie akcji:-). Świetna zupa - kto nie lubi ogórkowej??? :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.