piątek, 1 marca 2013

Sałatka z ziemniakami i mięsem


Zachciało mi się jakiejś sałatki...ale jakiej?...poszperałam trochę i w książce Kuchnia Polska znalazłam przepis na sałatkę mięsną z ziemniakami itd..mhm..trochę dziwne połączenie...ale postanowiłam wypróbować..Sałatka może nie wygląda zbyt pięknie, ale jest smaczna...ja co nieco zmieniłam..nie dałam pieczonego mięsa tylko podsmażyłam boczek z  kiełbasą..i oczywiście u mnie zawsze to jest na oko..i więcej niż w przepisie..
  • 20 dag pieczonego mięsa[ podsmażonej kiełbasy z boczkiem]
  • 10 dag ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag kiszonych ogórków
  • 1 jabłko
  • 10 dag zielonego groszku z puszki[ nie dałam]
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  •  2 łyżki jogurtu
  • 100 ml majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny
  •  sól ,cukier
Mięso [ ewentualnie boczek z kiełbasą pokroić i podsmażyć, odłożyć na ręcznik papierowy] i ziemniaki [ ugotowane i obrane] pokroić w kostkę. Ogórki i jabłko również obrać i pokroić w kostkę.. Jajka także pokroić w kostkę lub posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem i musztardą,doprawić i dodać do pokrojonych warzyw z kiełbasą. Wymieszać wszystko razem.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006


                           Z książką w kuchni zaproszenieBar Sałatkowy u Peli zaproszenie

2 komentarze :

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.