Bułeczki sezamowe


Kolejny przepis z Pracowni Wypieków i pyszne bułeczki.

  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka w temp pokojowej lub lekko podgrzanego
  • 40 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini* (opcjonalnie, ale warto!)[nie dałam]
  • 2 łyżki nasion sezamu**
Do posmarowania: 

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka 
  • szczypta soli
Drożdże ,cukier i 2 łyżki mleka wymieszać i odstawić na 10 minut.Do mąki wlać rozczyn z drożdży i pozostałe składniki .Zagnieść ciasto. Ciasto będzie sprężyste, ale miękkie. Powinno łatwo odchodzić od ręki i się nie kleić. Nie podsypywać mąką - jeśli za bardzo klei się do rąk, ręce posmarować odrobiną oliwy i zagnieść np.mikserem z hakiem - zajmuje to ok. 5-7 minut.Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryći odstawić do wyrastania na 1 godzinę (lub dłużej, ciasto powinno podwoić objętość).[ja wszystkie składniki umieściłam w automacie do chleba i tam ciasto było zagniatane i rosło].Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje, z których formujemy paluchy lub okrągłe bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.Piekrnik nagrzać do 230 st C.Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i szczyptą soli, wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wsypać 1/2 szklanki kostek lodu lub wlać taką samą ilość wody.Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st C, piec kolejne 12-18 minut (bułeczki powinny być ładnie rumiane, w razie czego należy wydłużyć czas pieczenia o kolejne 5-6 minut).

*Pastę sezamową tahini można kupić we wszystkich sklepach ekologicznych. Jest jasna i ciemna. Ja zwykle używam jasnej.

**Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Sezam wsypujemy na blaszkę i prażymy 10 minut. Po ok. 5 minutach należy poruszać blaszką, by nasiona prażyły się równomiernie.[ja sezam uprażyłam na suchej patelni].


                                                              

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.