środa, 13 lutego 2013

Ziołowe bułeczki z chrzanem i serkiem wiejskim



Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam tutaj..moje bułeczki ciut za mocno się przypiekły..i są bez dodatkowego paska ..ja zrobiłam ciut..polecam bo są naprawdę pyszne..

  • 20 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży suszonych instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej, dowolnej
  • 60 g miękkiego białego sera (dowolnego, może to być też serek wiejski, kozi, itp) [dałam serek wiejski]
  • 40 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (u mnie  tymianek)

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, dodac 3 łyżki wody i odstawić na 10 minut.Kiedy "ruszą", dodać resztę wody i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - będzie gładkie i lśniące. Można to zrobić również mikserem, ugnatając ciasto hakiem ok. 5-6 minut.Z ciasta uformować kulę i przełożyć ją do miski. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 h. Ciasto podwoi objętość.[Ja wyręczyłam się jak zwykle automatem do chleba.]
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30-40 minut.
Wyrośniete bułeczki posmarować wodą (ok. 1/4 szklanki) wymieszaną z cukrem pudrem (1/2 - 1 łyżeczka).
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić wyrośnięte bułeczki do gorącego piekarnika. Piec bułki ok. 16-20 minut.



4 komentarze :

  1. ale super pomysł:) takich bułek jeszcze nie jadłam, muszą być bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już wiem co będę robić dzisiaj po południu ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.