Ryba w zalewie octowej


Środa popielcowa tuż tuż..i trza coś przygotować..taką rybkę w zalewie należy przygotować wcześniej..ja zrobiłam ją przed  chwilą..odstawiłam i na środę będą idealne..no..mam taką  nadzieję,bo robiłam według tego przepisu pierwszy raz..wykorzystałam  ziele angielskie jamajskie.które dostałam dziś z firmy Prymat.
  • filety z dowolnej ryby
  • bułka tarta
  •  mąka
  •  jajka
  •  olej
Zalewa:
  • 1 szkl. octu
  • 5,5 szkl. wody
  • 5 łyżek cukru
  •  2 duże łyżki soli
  •  2 łyżki maggi
  •  2 duże cebule
  •  6 ziarenek jałowca
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego jamajskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 ząbki czosnku
Filety rybne pokroić w kawałki, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.Usmażyć z obu stron na oleju.Ocet, wodę, cukier, pokrojone w półplasterki cebule, sól i maggi zagotować.Dodać ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy, gorczycę i rozgniecione ząbki czosnku i gotować 2-3 minuty. Usmażone i wystudzone ryby ułożyć w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.




Ziele angielskie Jamajskie Prymat ma zniewalający aromat, w którym rozpoznać można nuty kardamonu, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu i wielu innych lubianych przypraw. Całe ziarna dodajemy do marynat i sosów, a także przyprawiamy nimi słodkie likiery i kompoty. Ameryka Południowa nie bez powodu zachwyca się nim już od IV wieku.
Zielem angielskim przyprawiamy różne mięsa, takie jak baraninę, wieprzowinę, cielęcinę, a także kiełbasy i konserwy mięsne. Dodaje się je także do marynat, sosów i tłustych potraw, które uzyskują dzięki niemu przyjemny aromat. Bez tej przyprawy wiele traci również szpinak, ryby smażone na oleju, sałatki rybne, dziczyzna oraz sosy do dziczyzny, zupa jarzynowa, galarety i ogórki kiszone. Dla polepszenia smaku dodaje się niewielkie ilości ziela angielskiego do budyniów, marynat, ciast świątecznych a także kompotów owocowych i słodkich likierów. Herbata z ziela angielskiego łagodzi nerwobóle, działa antyseptycznie, wspomaga również trawienie. Wykorzystywane także przez przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny.

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy pomysł, szczerze mówiąc do tej pory znałam tylko smażone śledzie w takiej zalewie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję...ja zrobiłam je pierwszy raz i zobaczymy co z tego wyjdzie..

      Usuń
  2. Ryba wygląda bardzo smacznie - można powiedzieć że kolor i smak zgrane!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.