czwartek, 7 lutego 2013

Tłusty czwartek i pyszne pączki




Dziś Tłusty czwartek ..pączki muszą być obowiązkowo..kolejny raz skorzystałam z przepisów Dorotki i tak jak zawsze jestem zadowolona ..Pączki według tego są naprawdę pyszne..polecam..Ja jak zwykle wrzuciłam składniki do automatu do chleba...
Składniki na około 34 sztuki:
  • 80 dkg mąki pszennej + około 50 - 70 g do podsypywania
  • 14 g drożdży suchych lub 28 g drożdży świeżych
  • pół łyżeczki soli
  • 10 dkg drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka 
  • 10 dkg masła, roztopionego
  • 3 łyżki ekstraktu z cytryny lub pomarańczy
Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).Ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(około 1,5 h).Następnie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki (można je w tym momencie nadziać konfiturą różaną). Przykryć i zostawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron.Odłożyć na bibułkę do odsączenia. 
Jeszcze ciepłe polukrować.
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru. Do pączków na zdjęciach użyłam rzadkiego lukru. Ilość lukru na tą ilość pączków prawdopodobnie trzeba będzie podwoić.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Uwaga: w maszynie wyrabiać ciasto tylko z połowy składników, ze wzg na dużą ilość ciasta.

8 komentarzy :

  1. Ja natomiast uwielbiam pączki piec, uwielbiam na nie patrzeć, uwielbiam delektować się ich zapachem - lecz gdy tylko komuś uda się namówić mnie do zrobienia chociażby gryza, to wszelkie doznania smakowe, zapachowe i wizualne dialbi biorą, bo ja nie lubię pączków. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Grażynko...jak można nie lubić pączków?

      Usuń
  2. ale Ci dobrze nie musisz ręcznie wyrabiać:P Pączki wyglądają bardzo smaczne, udanego obżarstwa tłusty czwartek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję...Automat do chleba super sprawa..ale jak nie miałam to wyrabiałam ciasto ręcznie...

      Usuń
  3. Piękne te pączusie! :-) I jakie apetyczne zdjęcia :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis :) mam nadzieje, ze go dzis wykorzystamy z żoną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo..mam nadzieję, że pączki posmakują..

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.