Przejdź do głównej zawartości
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Proste i szybkie do zrobienia śledzie..
- 50 dkg śledzi solonych
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 czubate łyżki majeranku
- 2-3 łyżki oleju
Śledzie wypłukać i wymoczyć w mleku ok. 2-3 godziny.Wypłukać i odsączyć.Pokroić na 1 - 2 cm paski, dodać majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Całość dobrze wymieszać, wlać 2 -3 łyżki oleju. Przełożyć do słoika, ciasno ugnieść, dolać tyle oleju, aby śledzie były przykryte . Zamknąć słoik i odstawić do lodówki na minimum 48 godzin.
smakowite!
OdpowiedzUsuńdziękuje.
UsuńTak mi narobiłaś ochoty na te śledzie,że pod koniec tygodnia je zrobię.My z Mężem bardzo lubimy czosnek,więc smak tych śledzi może być bardzo ciekawy.Już zapisuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wieczornie:)