Pleśniak


Uwielbiam ciasta z jabłkami..a to na dodatek jest z płatkami migdałowymi..pycha..



  • 3 szkl. mąki
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła (20 dag)
  • jabłka/2 słoiki dżemu z jabłek 
  • płatki migdałowe

Z mąki, żółtek, masła ,cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. .Dwie części ciasta schłodzić, a trzecią rozwałkować na blachę ,następnie wyłożyć na nie dżem, posypać płatkami migdałowymi.Na to zetrzeć na tarce schłodzoną drugą część ciasta.Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru pudru, zmiksować i rozłożyć na cieście i przykryć trzecią częścią ciasta startego na tarce.Piec około 45 minut w 180 stopniach.

Komentarze

  1. Bożenko..to mnie zaskoczyłaś.w moich stronach pod hasłem "pleśniak" jest całkiem inne ciasto. Jest to ciasto kruche (biało-kakaowe)z orzechami, rodzynkami i bezą.
    Twoje tez wygląda smakowicie..a te migdały muszą przyjemnie chrupać :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna nazwa , a ciast może być kilka..ja robiłam z jabłkami, biało-kakaowe, z porzeczkami itp..A to akurat z dodatkiem płatków..pozdrawiam również..

      Usuń
  2. tez lubię jabłka w ciastach, a migdały wręcz uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram kawałek bo nic mi nie zostanie....super:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.