Bardzo smaczne śledzie...robiłam je już kilka razy..
- 1 kg filetów śledziowych
- 3 cebule
- 1 szkl.oleju
- 1 cytryna
- liście laurowe
- ziele angielskie
Śledzie wymoczyć i pokroić w małe kawałki,cytrynę i cebulę pokroić w cienkie plastry.Na dno słoika ułożyć cebulę, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2- 3 plastry cytryny.Wszystko zalać olejem ,ułożyć kawałki śledzia i powtarzać ,aż do wyczerpania składników.Tak przełożone śledzie odłożyć na około 24 godziny do schłodzenia.
Robiłam wiele razy śledzie podobne, ale nigdy nie dałam cytryny do słoika. Jest to świetny pomysł i następnym razem tak zrobię.
OdpowiedzUsuńOj jaki fajny przepis...muszę koniecznie wypróbować:-)
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie, bo mój K. ciągle krzyczy "zrób dobre śledzie". A wyglądają ciekawie.
OdpowiedzUsuń