środa, 14 listopada 2012

Zupa z zacierkami i parówkami


Prosta zupka..

  • ziemniaki
  • boczek
  • cebula
  • marchewka
  • parówki
  • sól, pieprz, wegeta
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koperek

  • jajko
  • mąka

Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, przełożyć do garnka , dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Z jajka i mąki zrobić ciasto na kluski kładzione i nabierać łyżeczką po odrobinie [ ja mam specjalny taki przyrząd do klusek] i wkładać do wrzącej zupy.Dodać pokrojone w plasterki parówki i podsmażone na oliwie.Gotować jeszcze kilka minut , doprawić, dodać posiekany koperek.



1 komentarz :

  1. Lubię wszelkie kluseczki w zupie: lane kluski i takie tarte, na które u nas mówi się właśnie zacierki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.