Prosta zupka..
- ziemniaki
- boczek
- cebula
- marchewka
- parówki
- sól, pieprz, wegeta
- liść laurowy
- ziele angielskie
- koperek
- jajko
- mąka
Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, przełożyć do garnka , dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Z jajka i mąki zrobić ciasto na kluski kładzione i nabierać łyżeczką po odrobinie [ ja mam specjalny taki przyrząd do klusek] i wkładać do wrzącej zupy.Dodać pokrojone w plasterki parówki i podsmażone na oliwie.Gotować jeszcze kilka minut , doprawić, dodać posiekany koperek.
Lubię wszelkie kluseczki w zupie: lane kluski i takie tarte, na które u nas mówi się właśnie zacierki:)
OdpowiedzUsuń