Przejdź do głównej zawartości
Pile s oriz-czyli kurczak z ryżem
Kiedyś robiłam już kurczaka z ryżem..ale ten jest bardziej smaczny...polecam..do tego dania użyłam ryżu Sonko..ryż chyba bardziej mi smakował niż kurczak ha ha .Przepis znalazłam w książce Bułgaria na talerzu Beaty Lipov..Ja co nieco zmieniłam...Zdjęcie niestety tylko ogólne z kurczaka z ryżem w naczyniu żaroodpornym..[wyjęty z piekarnika].
- kurczak
- marchewka
- 2-3 gałązki selera
- 2-3 gałązki pietruszki
- 30 dkg ryżu białego Sonko
- cebula
- 1-2 szkl.oleju
- liść laurowy
- sól
- vegeta
Marchewkę obrać, włożyć do garnka.Dodać seler , włożyć kurczaka[ ja włożyłam pokrojonego już kurczaka]i zalać wodą , aby przykryła mięso.Posolić , dodać vegetę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 30minut.Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je z bulionu i podzielić na porcje[moje już było pokrojone].Bulion przelać przez gęste sitko.cebulę drobno posiekać.Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć.Dodać ryż i smażyć , cały czas mieszając ,aż stanie się szklisty.Zalać litrem bulionu, dodać liść laurowy i pokrojoną ugotowaną w rosole z kurczakiem marchewkę i zagotować.Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania.Na ryżu ułożyć porcje kurczaka.Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec 30 minut.W tym czasie ryż powinien wchłonąć bulion.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Prężnie juz działasz hi hi...pyszny kurczaczek:-)
OdpowiedzUsuńchętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń