Pile s oriz-czyli kurczak z ryżem


Kiedyś robiłam już kurczaka z ryżem..ale ten jest bardziej smaczny...polecam..do tego dania użyłam ryżu Sonko..ryż chyba bardziej mi smakował niż kurczak ha ha .Przepis znalazłam w książce Bułgaria na talerzu Beaty Lipov..Ja co nieco zmieniłam...Zdjęcie niestety tylko ogólne z kurczaka z ryżem w naczyniu żaroodpornym..[wyjęty z piekarnika].

  • kurczak
  • marchewka
  • 2-3 gałązki selera
  • 2-3 gałązki pietruszki 
  • 30 dkg ryżu białego Sonko
  • cebula
  • 1-2 szkl.oleju
  • liść laurowy
  • sól
  • vegeta
Marchewkę obrać, włożyć do garnka.Dodać seler , włożyć kurczaka[ ja włożyłam pokrojonego już kurczaka]i zalać wodą , aby przykryła mięso.Posolić , dodać vegetę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 30minut.Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je z bulionu i podzielić na porcje[moje już było pokrojone].Bulion przelać przez gęste sitko.cebulę drobno posiekać.Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć.Dodać ryż  i smażyć , cały czas mieszając ,aż stanie się szklisty.Zalać litrem bulionu, dodać liść laurowy i pokrojoną ugotowaną w rosole z kurczakiem marchewkę i zagotować.Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania.Na ryżu ułożyć porcje kurczaka.Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec 30 minut.W tym czasie ryż powinien wchłonąć bulion.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.