Międzynarodowy Dzień Makaronu i spaghetti


Dziś Dzień Makaronu..więc u mnie spaghetti..moja młodsza córka tak je lubi..więc robię je co jakiś czas ..ale za każdym razem ciut inaczej...ale ciut na ostro..bo z dodatkiem odrobiony sosu worcestershire.

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • makaron spaghetti 
  • 1 cebula 
  • kawłaki kolorowej papryki 
  • 2 marchewki 
  • 1 mały koncentrat pomidorowy 
  • sól. pieprz 
  • oregano 
  • bazylia
  • odrobina sosu worcestershire
Cebulę, marchewkę i paprykę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać mięso mielone i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając.Po kilku minutach dolać trochę wody. Gdy całość się zagotuje,dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.Doprawić do smaku i gotować jeszcze jakiś czas.Makaron ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić, polać sosem z mięsem, posypać żółtym serem.
                 
Do krojenia warzyw oczywiście użyłam szatkownicy.



    Bazylia pasuje niemal do każdej potrawy i jest są wspaniałą ozdobą każdego posiłku. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Jest doskonałym składnikiem sałatek zwłaszcza z pomidorami. Wydobywa smak duszonych ryb. Jest niezastąpionym dodatkiem do jaj i ryżu. Świetnie komponuje się z innymi ziołami takimi jak pietruszka, tymianek, rozmaryn i szafra

Komentarze