Przejdź do głównej zawartości
Zachciało mi się drożdżowego ciasta..a w szafce resztki mąki..tak więc wymieszałam mąkę tortową z mąką pełnoziarnistą Lubella..Odkąd mam automat do chleba to on mnie wyręcza w zagniataniu ciasta drożdżowego..
- 40 dkg mąki
- 7 dkg drożdży
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1/4 szkl.śmietany
- 2 łyżki cukru
- odrobina mleka
- jabłka
kruszonka
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- troche kakao
- mąki-tyle ile wchłonie masło
Z drożdży , cukru waniliowego , 3 łyżek śmietany i odrobiny mąki zrobić zaczyn.Do miski włożyć miękkie masło,cukier ,śmietanę, mąkę i wlać mleko.Wszystkie składniki wymieszać, wlać rozczyn i wyrabiać tak długo,aż ciasto będzie odchodzić od miski.Odstawić na 1 godz.do wyrośnięcia.[ja włożyłam wszystkie składniki do automatu i wyrobione ciasto rosło w automacie].Ciasto wyłożyć na blachę, ułożyć starkowane jabłka, posypać kruszonką i piec około 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.