Lubicie domowy smalec ? taki ze skwareczkami i cebulką..a do tego ogórek kiszony..mniam..
- 50 dkg słoniny
- 25 dkg boczku surowego
- 2 cebule
- sól, pieprz
Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę [można również zemleć]i włożyć do garnka .Wytapiać tłuszcz do momentu powstania złotych skwarek. Dodać cebulę też pokrojoną w kostkę i przyprawy. Dusić do momentu,aż cebula zmięknie.Przełożyć do słoiczków.
Do krojenia cebuli użyłam szatkownicy.
Do tego ogóreczek i można sie zajadać
OdpowiedzUsuńZ ogóreczkiem..pycha..
UsuńNie ma to jak dobry smalec.Oj narobiłem się kiedyś smalcu z różnymi dodatkami - z suszoną śliwką,zielonym pieprzem,z żubrówką,jabłkiem itd. Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńJa również pozdrawiam i witam tak wspaniałego kucharza w moich skromnych progach..
UsuńZe śliwka i żubrówką jeszcze nie robiłam..
Ja też..
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam domowego...
OdpowiedzUsuń