Domowy smalec



Lubicie domowy smalec ? taki ze skwareczkami i cebulką..a do tego ogórek kiszony..mniam..
  • 50 dkg słoniny 
  • 25 dkg boczku surowego 
  • 2 cebule 
  • sól, pieprz 

Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę [można również zemleć]i włożyć do garnka .Wytapiać tłuszcz do momentu powstania złotych skwarek. Dodać cebulę też pokrojoną w kostkę i przyprawy. Dusić do momentu,aż cebula zmięknie.Przełożyć do słoiczków.



Do krojenia cebuli użyłam szatkownicy.










Komentarze

  1. Do tego ogóreczek i można sie zajadać

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak dobry smalec.Oj narobiłem się kiedyś smalcu z różnymi dodatkami - z suszoną śliwką,zielonym pieprzem,z żubrówką,jabłkiem itd. Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również pozdrawiam i witam tak wspaniałego kucharza w moich skromnych progach..
      Ze śliwka i żubrówką jeszcze nie robiłam..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.