Kotlety mięsne z kapustą



Zastanawiałam się wczoraj co zrobić na obiad..w lodówce "przewalał się " kawałek kapusty ..no i wymyśliłam a raczej znalazłam przepis w książeczce Najlepsze kotlety.Przepis cytuję z książeczki..a u mnie jak to zwykle bywa robione na oko..nigdy nie ważę ani mięsa ani kapusty itp. 

  • 50 dkg cielęciny lub wołowiny bez kości [ u mnie wieprzowina]
  • 20 dkg białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki 
  • 1 jajko
  • mielony czarny pieprz
  • sól
Kapustę cienko poszatkować, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.Odcedzić i odcisnąć.Mięso razem z cebulą zemleć w maszynce.Dodać kapustę, natkę i jajko.Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.Z masy mięsnej uformować kotlety.[Ja obtoczyłam dodatkowo w bułce tartej i podsmażyłam].Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i upiec w piekarniku nagrzanym do 160stopni.
Po prostu kotlet do obiadu

Komentarze

  1. Ciekawy przepis, z chęcią skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze kotlety z kapustą podaje w sosie, jako gołąbki inaczej. Jako same kotlety również muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z sosem robiłam, ale wtedy do mięsa dodawałam ryż
      http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/03/goabki-inaczej.html

      Usuń
  3. Bardzo dobre są takie kotleciki, wcale nie wyczuwa się smaku kapusty

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja akurat troszkę kapustę wyczuwam, ale uważam, że to jak najbardziej ZALETA. U nas w domu wszyscy uwielbiamy kapustę!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.