Pyszna masa krówkowa i nieudane ciasto


Dzięki uprzejmości portalu Aleja Kobiet dostałam masę krówkową o smaku advocata firmy Helio.Masa o smaku advocata to nowość..[więcej o masie poczytacie dalej].Zastanawiałam się co z tą masą zrobić...tak naprawdę to mogłabym ją tak łyżeczką po troszeczku zjeść..jest taka pyszna..na dodatek z alkoholem..Postanowiłam jednak zrobić jakieś ciasto..poszperałam.. i znalazłam przepis na ciasto..Przeczytałam przepis ..składniki wszystkie miałam, więc wzięłam się do pracy..Jajka itd.utarłam ..dodałam mąkę z margaryną..mhm..a tu ciasto "rzadkie"..dodałam więc jeszcze mąki, aby ciasto było zdatne do rozwałkowania..i upiekłam 4 placki..Zaczęłam robić krem..czytam przepis ..i cóż do ciasta kruchego zamiast 1/2 margaryny dałam całą margarynę i dlatego  musiałam dodać więcej mąki..ale placki i tak wyszły..Robię krem...jajka utarte wlewam do gotującego się mleka..mieszam, mieszam..a masa nie chce gęstnieć tak jak powinna..dałam wszystko wg przepisu..ale i tak masa nie była zbyt gęsta..ale i tak ciasto przełożyłam.a efekt? proszę bardzo..sami zobaczcie..

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl.śmietany
  • 1/2 szkl.cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 dkg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka amoniaku
Krem
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • 1 szkl.śmietany
  • 1 szkl.cukru
  • 1 kostka margaryny
Dodatkowo:
  • dżem [najlepiej kwaskowaty]
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 1 op.rodzynek
  • czekolada , posypka
Ciasto:
Jajka ubić , podczas miksowania stopniowo dodawać cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną.Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z amoniakiem , a następnie  połączyć ze zmiksowaną masą.Podzielić na 4 części i upiec 4 placki.
Krem:
Jajka zmiksować ze śmietaną, podczas miksowania dodawać mąkę ziemniaczaną z cukrem waniliowym.Mleko z margaryną i cukrem zagotować.Mieszając wlewać zmiksowane jajka i nie przerywać mieszania gotować,aż masa zgęstnieje. Gotową masę podzielić na 4 części.
Pierwszy placek ciasta smarujemy dżemem, delikatnie wylewamy 1 część kremu, przykrywamy drugim plackiem.Wylewamy drugą część kremu i przykrywamy trzecim plackiem.Smarujemy masą krówkową i wylewamy trzecią część kremu.Przykrywamy ostatnim plackiem i wylewamy ostatnią część kremu.Układamy rodzynki, posypujemy startą czekoladą , posypką ..






Wszyscy pasjonaci i miłośnicy gotowania szukają w kuchni ciągle nowych wyzwań i wrażeń. Chętnie eksperymentują z nowymi składnikami i łączą smaki. Dla wszystkich odkrywców nowych smaków marka HELIO przygotowała nowość – masę krówkową o smaku advocata.

Masa krówkowa o smaku advocataMarka HELIO wprowadza nową, dotychczas niespotykaną na polskim rynku – masę krówkową o smaku advocata. Połączenie kremowej konsystencji masy krówkowej z delikatnym aromatem i słodyczą advocata to odpowiedź producenta na rosnące zainteresowanie konsumentów nietypowymi, a jednocześnie łatwymi w użyciu produktami spożywczymi.

Masa krówkowa HELIO zamknięta została w 400 gramowej poręcznej puszce z wizerunkiem  uśmiechniętej krówki i  logo marki. Masa nie wymaga gotowania, a dzięki zastosowaniu nowoczesnego otwarcia easy-open wystarczy tylko chwila, żeby dostać się do gęstego, słodkiego kremu.  

Nowość od HELIO jest równie apetyczna co tradycyjny advocaat - bardzo gęsty, holenderski likier produkowany z dużej ilości żółtek, cukru, wanilii, śmietany i brandy. Nazwa advocat jest skrótem od wyrażenia advocaatenborrel (napój adwokatów), ponieważ podobno był to ulubiony napój holenderskich adwokatów, którzy po długich przemowach w sądach, odświeżali nim gardła.

Niepowtarzalny smak advocata zachęca do kulinarnych eksperymentów i poszukiwania nowych połączeń smakowych. Z pomocą masy krówkowej HELIO o smaku advocata w parę chwil  wyczarujesz pyszne desery, torty, ciasta i ciasteczka. Masą advocatową możemy zastąpić klasyczny kajmak w mazurkach, dodać do sernika lub innego ciasta i w ten sposób stworzyć zaskakujące oblicze tradycyjnych wypieków. Masa o smaku advocata doskonale nadaje się do przekładania ciast, wafli, gofrów i naleśników oraz przygotowywania pucharów lodowych i deserów. Może również posłużyć do dekoracji domowych babeczek. Dzięki aksamitnej konsystencji masa łatwo się rozsmarowuje na powierzchni każdego ciasta, ale z powodzeniem można nałożyć ją także do rękawa cukierniczego i stworzyć efektowne wzory. W połączeniu z miękkim masłem sprawdzi się także jako krem do tortów, a ze zmrożonej masy można stworzyć pyszne wiórki do deserów i lodów.

Dotychczas marka HELIO oferowała konsumentom masę kajmakową, kokosową, czekoladową, kawową i orzechową. Masa o smaku advocata dostępna jest wyłącznie w ofercie HELIO.




Komentarze

  1. Uwielbiam taką masę krówkową. A ciastem się nie przejmuj.. i tak pewnie zniknęło bardzo szybko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożenkoo te ciasto jest wyśmienite .. masz ten talent kulinarny , zazdroszę Ci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję..a zazdrościć nie trzeba..wystarczy coś zrobić samej i przekonac się,że też się ma talent..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.