Pyszne ciasto..z bezami ..Herbata Lemon Star jest pyszna do picia, ale również ciasto [biszkopt] nasączone herbatą również wyszło pyszne..
- 1 i 1/2 szkl.mąki
- 3/4 szkl.cukru
- 120 ml oleju
- 3-4 łyżeczki kakao
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szkl.mleka
- 1 kostka margaryny
- 8 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 30 ml wody
- 15 g kawy rozpuszczalnej
- cukier waniliowy
- 25 dkg bezów
- 200 ml mocnej herbaty z cytryną [ herbata Lemon Star Richmont]
Zagotować 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.Resztę mleka wymieszać z mąką i mąką ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając ,aż zgęstnieje.Odstawić do wystygnięcia.Kawę rozpuścić w ciepłej wodzie i wystudzić.Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonej masy, następnie dodać kawę i dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić , nasączyć herbatą .Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy , na to ułożyć bezy, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim blatem ciasta.Dowolnie udekorować.
Smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z kawą, twoje prezentuje sie rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie i bardzo pysznie! Nic tylko chwycić za widelczyk! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Zamawiam:)
OdpowiedzUsuńJakie tu pyszności u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Lubię ciasta nasączane herbatami/kawami/alkoholami, mają specyficzny aromat ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
O rany ..Bożena..wlazłam do ciebie i wyjść nie mogę..co strona to coś lepszego...a tym to już mnie załatwiłaś na amen! ciasta z jakimkolwiek aromatem kawy czy cappuccino są moje naj-ulubione..dlatego też to właśnie też podciągnę do tej listy..do tego wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńA dlaczego ten biszkopt na zdjęciu jest ciemny to inny niż w przepisie?
OdpowiedzUsuńFaktycznie...pomyłka w przepisie..aż dopiero teraz się dopatrzyłam..już poprawiam..napisałam 3-4 łyżeczki oleju zamiast kakao..dzięki za zwrócenie uwagi..
UsuńDziękuję za miłe słowa...
OdpowiedzUsuń