poniedziałek, 10 września 2012

878. Ciasto kawowe z bezami

Pyszne ciasto..z bezami ..Herbata Lemon Star jest pyszna do picia, ale również ciasto [biszkopt] nasączone herbatą również wyszło pyszne..

Biszkopt


  • 1 i 1/2 szkl.mąki 
  • 3/4 szkl.cukru
  • 120 ml oleju
  • 3-4 łyżeczki kakao
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kawowy


  • 2 szkl.mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 30 ml wody
  • 15 g kawy rozpuszczalnej
  • cukier waniliowy
Ponadto


Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka oraz resztę składników.Wymieszać i wyłożyć na tortownicę [25 cm].Piec 40 minut w temp.180 stopni.

Zagotować 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.Resztę mleka wymieszać z mąką i mąką ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając ,aż zgęstnieje.Odstawić do wystygnięcia.Kawę rozpuścić w ciepłej wodzie i wystudzić.Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonej masy, następnie dodać kawę i dokładnie wymieszać.


Biszkopt przekroić , nasączyć herbatą .Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy , na to ułożyć bezy, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim blatem
ciasta.Dowolnie udekorować.

10 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam, ale wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z kawą, twoje prezentuje sie rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda obłędnie i bardzo pysznie! Nic tylko chwycić za widelczyk! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamawiam:)
    Jakie tu pyszności u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ciasta nasączane herbatami/kawami/alkoholami, mają specyficzny aromat ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany ..Bożena..wlazłam do ciebie i wyjść nie mogę..co strona to coś lepszego...a tym to już mnie załatwiłaś na amen! ciasta z jakimkolwiek aromatem kawy czy cappuccino są moje naj-ulubione..dlatego też to właśnie też podciągnę do tej listy..do tego wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  7. A dlaczego ten biszkopt na zdjęciu jest ciemny to inny niż w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie...pomyłka w przepisie..aż dopiero teraz się dopatrzyłam..już poprawiam..napisałam 3-4 łyżeczki oleju zamiast kakao..dzięki za zwrócenie uwagi..

      Usuń
  8. Dziękuję za miłe słowa...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii ..