- 370 g mąki tortowej
- 245 g mąki pszennej chlebowej[pełnoziarnistej]
- 12 g soli
- 8 g cukru
- 9 g drożdży instant[18 g drożdży świeżych]
- 400 g maślanki [jogurtu naturalnego]
- 30 g masła
Mąkę przesiać, dodać resztę sypkich składników. W zagłębienie wlać maślankę. Wymieszać drewnianą łyżką, potem wyrabiać ręcznie. Na koniec dodać miękkie masło i wyrabiać do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.Uformować podłużny bochenek. Przykryć go ściereczką i włożyć na noc do lodówki [ ułożyłam od razu w keksówce]. Rano po wyjęciu z lodówki pozostawić chleb na pół godziny w temperaturze pokojowej. Nagrzać piekarnik do temperatury 215 stopni. Przed włożeniem bochenka do pieca, naciąć w kilku miejscach i posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20- 25 minut.Wystudzić na kratce.
Uwielbiam chleby własnej roboty, jednak jakoś nie mogę się zebrać, żeby zrobić :(
OdpowiedzUsuń