Takie grzyby z dodatkiem papryki i cebuli są smaczne..
- 1 kg grzybów
- 1 kg papryki
- 1 kg cebuli
- 3 l wody
- 1 łyżka soli
- 2 l wody
- 60 g soli
- 30 dkg cukru
- 600 ml octu
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 5 liści laurowych
Zagotować 3 l wody z 1 łyżką soli, dodać grzyby i zagotować.Odcedzić i przelać zimną wodą.
Zagotować wodę z octem i resztą przypraw.Gotować 10 minut , odcedzić.Dodać grzyby, cebulę i paprykę.Odstawić na 24 godz.Przełożyć do słoików i pasteryzować.
Miałam przyjemność jeść takie grzybki u rodziny mojej przyjaciółki spod Zamościa kiedyś, były świetne, dostałam kilka słoiczków na wynos ;)
OdpowiedzUsuńRobię podobną sałatkę, ale z pieczarkami , a nie leśnymi grzybami. Jest bardzo dobra :) http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/08/saatka-pieczarkowo-paprykowa-do-soikow.html
OdpowiedzUsuń