Ogórki kwaszone MARSYL


Tak gotowa  przyprawa do ogórków Marsyl to idealne rozwiązanie ..nie trzeba kupować innych składników do kwaszenia ogórków..w tej przyprawie jest już wszystko co potrzebne..można jedynie dodać liście czarnej porzeczki lub wiśni..Ogórki przyrządzone w taki sposób po 2-3 dniach nadają się już do zjedzenia..ja robiłam również w słoiczkach ma zimę..pycha..polecam.

Bardzo ważne: Za proces kwaszenia ogórków odpowiedzialne są bakterie beztlenowe. Jeżeli nie chcesz, by ogórki "skapuciały", to nie dopuść by "wyjrzały" nad "lustro" wody w słoiku, nawet wtedy kiedy zostały zapasteryzowane.
Ogórki dokładnie umyć i przejrzeć. Z objawami nadpsucia odrzucić.
Wrzucić po łyżce stołowej przyprawy do kwaszenia ogórków MARSYL na litrowy słoik (można dorzucić listek porzeczki, wiśni lub dębu w celu poprawienia twardości ogórków).
Ogórki układać ciasno w pozycji pionowej uważając by ich nie gnieść.

Przygotować zalewę.
Zagotować wodę i rozpuścić dokładnie sól w proporcji 40 – 70g soli na 1 litr wody (płaska łyżka stołowa to ok. 20 g soli).
Słoje wypełnić gorącą zalewą (ok. 80 C ), zwracając szczególną uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. ( UWAGA. W słoikach powinna zostać pusta przestrzeń około 1 - 2 cm od nakrętki).
Szczelnie zamknąć i pozostawić w temp. pokojowej na 2 – 3 dni ( 18 – 20 st. C ).
Najlepiej przechowywać w temp. od 4 – 8 st. C (chłodna piwnica).

Ogórki - przyprawa do kwaszenia ogórków

Komentarze