Mufinki czekoladowe z kremem budyniowym



Parę dni temu robiłam mufinki z budyniem..zostały tak szybko zjedzone, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia..dziś powtórka mufinek..tym razem w wykonaniu młodszej córki..Przepis znaleziony tutaj.
  • budyń waniliowy na 1/2 l mleka 
  • 400 ml mleka
  • 3 czubate łyżki cukru

Ugotować budyń jak w przepisie, zmniejszając ilość mleka do 400ml, by był gęściejszy. Odstawić do lekkiego przestudzenia (nie musi być zimne).


  • 300g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (można dodać 1/2)
  • szczypta soli
  • 160g cukru 
  • 2 łyżki kakao
  • 150g rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 170ml mleka
  • 2 jajka
Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać.Do drugiej miski wlać wszystkie składniki mokre, jajka rozmieszać z mlekiem za pomocą rózgi lub miksera, dodać rozpuszczone masło, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać łyżką. Mogą być grudki i nierówności.Do foremek wysmarowanych masłem i posypanych mąką, nakładać po łyżeczce ciasta muffinkowego i budyniu czekoladowego, budyń przykryć resztą ciasta i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 25 minut Po upieczeniu zostawić na kilka minut w formie, a potem wyjąć i studzić na kratce. Gotowe można przełożyć do szczelnego naczynia, wtedy stają się jeszcze bardziej wilgotne.

Komentarze

  1. muszą być pyszne z tą masą budyniową:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idę je zrobić ale troszkę zmienie twój przepis i zrobie na fruktozie dla mojego chłopaka cukrzyka i mam nadzieje, że również będą pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam nadzieję, że będę pyszne..daj znać czy smakowały chłopakowi..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.