Przejdź do głównej zawartości
Mufinki czekoladowe z kremem budyniowym
Parę dni temu robiłam mufinki z budyniem..zostały tak szybko zjedzone, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia..dziś powtórka mufinek..tym razem w wykonaniu młodszej córki..Przepis znaleziony tutaj.
- budyń waniliowy na 1/2 l mleka
- 400 ml mleka
- 3 czubate łyżki cukru
Ugotować budyń jak w przepisie, zmniejszając ilość mleka do 400ml, by był gęściejszy. Odstawić do lekkiego przestudzenia (nie musi być zimne).
- 300g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (można dodać 1/2)
- szczypta soli
- 160g cukru
- 2 łyżki kakao
- 150g rozpuszczonego masła lub margaryny
- 170ml mleka
- 2 jajka
Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać.Do drugiej miski wlać wszystkie składniki mokre, jajka rozmieszać z mlekiem za pomocą rózgi lub miksera, dodać rozpuszczone masło, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać łyżką. Mogą być grudki i nierówności.Do foremek wysmarowanych masłem i posypanych mąką, nakładać po łyżeczce ciasta muffinkowego i budyniu czekoladowego, budyń przykryć resztą ciasta i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 25 minut Po upieczeniu zostawić na kilka minut w formie, a potem wyjąć i studzić na kratce. Gotowe można przełożyć do szczelnego naczynia, wtedy stają się jeszcze bardziej wilgotne.
muszą być pyszne z tą masą budyniową:)
OdpowiedzUsuńIdę je zrobić ale troszkę zmienie twój przepis i zrobie na fruktozie dla mojego chłopaka cukrzyka i mam nadzieje, że również będą pyszne!!!
OdpowiedzUsuńJa też mam nadzieję, że będę pyszne..daj znać czy smakowały chłopakowi..
Usuń