Krupnik warszawski



Przepis na tą zupkę znalazłam w starej gazetce Przyślij Przepis..wcześniej gotowałam albo zupę  szczawiową[ z dodatkiem odrobiny kaszy] albo krupnik..a tu jest według mnie krupnik ze szczawiem albo szczawiowa z kaszą..a zresztą nie o nazwę tu chodzi tylko o smak..kaszę gotujemy wcześniej i ugotowaną dodajemy do zupy [tak wcześniej nie robiłam]..a zupka jest smaaczna..do tej zupki wykorzystałam 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej, którą otrzymałam z Młynów Stoisław.
  • 1 woreczek  kaszy jęczmiennej perłowej Młyny Stoisław 
  • 6 szklanek rosołu 
  • 1 porcja młodej włoszczyzny
  • 4 - 5 cebul dymek
  • vegeta
  • garść szczawiu
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem vegety. Dokładnie osączamy. Cebulę i włoszczyznę ścieramy na tarce z dużymi otworami. Szklimy na oliwie lub oleju. Zalewamy rosołem, doprowadzamy do wrzenia.
Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do  zupy i gotujemy do miękkości. Umyty i osączony szczaw siekamy. dodajemy do zupy razem z kaszą, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku.
Zaprawiamy śmietaną rozprowadzoną 3 -4 łyżkami lekko ostudzonej zupy.
                                                          

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis na zupę, dziękuję za dodanie do Akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.