Dawno nie robiłam fasolki..a mąż bardzo ją lubi..gotowana w szybkowarze nie zajmuje zbyt dużo czasu..
- 50 dkg fasoli
- 30 dkg kiełbasy
- 15 dkg wędzonego boczku
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, mielona papryka
- bazylia
Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą , w której się moczyła zagotować. Jak zacznie się pienić należy tę pianę usuwać, do momentu, aż przestanie się pienić.Zamknąć pokrywę szybkowaru i gotować 20 minut od chwili maksymalnego ciśnienia. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć , dodać pokrojony boczek i kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić. Zagotować. Na tłuszczu: pozostałym po smażeniu kiełbasy i boczku można podsmażyć mąkę i zaprawić nią fasolkę.
Bazylia pasuje niemal do każdej potrawy i jest są wspaniałą ozdobą każdego posiłku. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Jest doskonałym składnikiem sałatek zwłaszcza z pomidorami. Wydobywa smak duszonych ryb. Jest niezastąpionym dodatkiem do jaj i ryżu. Świetnie komponuje się z innymi ziołami takimi jak pietruszka, tymianek, rozmaryn i szafran.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.