Fasolka po bretońsku z szybkowara



Dawno nie robiłam fasolki..a mąż bardzo ją lubi..gotowana w szybkowarze nie zajmuje zbyt dużo czasu..
  • 50 dkg fasoli
  • 30 dkg kiełbasy
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  •  sól, pieprz, mielona papryka
  • bazylia 
Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą , w której się moczyła zagotować. Jak zacznie się pienić należy tę pianę usuwać, do momentu, aż przestanie się pienić.Zamknąć pokrywę szybkowaru i gotować 20 minut od chwili maksymalnego ciśnienia. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć , dodać pokrojony boczek i kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić. Zagotować. Na tłuszczu: pozostałym po smażeniu kiełbasy i boczku można podsmażyć mąkę i zaprawić nią fasolkę.
                           
Bazylia pasuje niemal do każdej potrawy i jest są wspaniałą ozdobą każdego posiłku. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Jest doskonałym składnikiem sałatek zwłaszcza z pomidorami. Wydobywa smak duszonych ryb. Jest niezastąpionym dodatkiem do jaj i ryżu. Świetnie komponuje się z innymi ziołami takimi jak pietruszka, tymianek, rozmaryn i szafran.

Komentarze