Garnuszek kozienicki



Dostałam wielką torbę fasolki szparagowej..i coś z nią trzeba zrobić.Na początek w książce Kuchnia Polska wynalazłam przepis na garnuszek kozienicki, który szybko się robi.
  • 40-50 dag mrożonej fasolki szparagowej [użyłam świeżej fasolki]
  • 1/2 pieczonego kurczaka 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1/2 szkl. śmietany
  • 1 łyżka przesianej mąki pszennej
  • 2 szkl. esencjonalnego rosołu z kostki
  • sól, pieprz 
  • sok z cytryny
  • garść posiekanej zieleniny -natka pietruszki, szczypiorek
Zagotować rosół, wrzucić fasolkę i gotować do miękkości. Mięso kurczaka oddzielić od kości i pokroić w kostkę, dodać do fasolki, zagotować. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, dodać do fasolki. Śmietanę ubić z mąką, zalać fasolkę i, stale mieszając, podgrzewać na małym ogniu, dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną. 
Podawać z ziemniakami z wody, choć można podać także ryż na sypko lub frytki.
Warzywa strączkowe - edycja letnia

Komentarze

  1. Przepis musi być bardzo smaczny, ale to jakiś zimowy? Czemu mrożona fasolka szparagowa? Przecież właśnie jest sezon. ;-) Chyba, że wskoczyła sama do zamrażarki przez te straszne upały. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wskoczy do zamrażarki na pewno..bo takiej ilości od razu nie przerobię..a przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska i nic nie zmieniałam..Ja oczywiście użyłam fasolki świeżej..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.