Kotlety mięsne z kaszą gryczaną

Na początek zacytuję kilka słów ze strony Młyny Stoisław..z tej własnie firmy dostałam do przetestowania kaszę gryczaną ..
Wielu osobom kasza gryczana  kojarzy się z porcją nieciekawego wojskowego dania, polanego sosem. A przecież nie musi tak być. Dobrze przygotowana kasza na sypko jest wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs, zrazów lub nawet pierogów. Nie unikajmy jej, ponieważ spośród wszystkich kasz, właśnie ta kasza gryczana jest najbardziej wartościowa, jeżeli chodzi o właściwości odżywcze. Najwięcej w niej witamin z grupy B,  najcenniejsza  B17/amigdalina/ posiada silne właściwości antynowotworowe. Biorąc pod uwagę cały zestaw kasz, właśnie gryczana zawiera też najwięcej magnezu. . 
Ja na początek zrobiłam kotlety mielone z mięsa wieprzowego z dodatkiem kaszy gryczanej..Takie kotlety robiłam pierwszy raz i  wyszły pyszne..i na pewno zrobię jeszcze nie raz..
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 10 dkg kaszy gryczanej
  • cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • jarzywko
Kaszę ugotować na sypko , ostudzić .Wyrobić razem z mięsem, jajkiem , pokrojoną cebulką. Doprawić, w razie potrzeby można dodać bułki tartej.Formować kotlety i usmażyć .


                                                                 Jarzywko - przyprawa uniwersalna do zup, mięs, sosów, ryb

Jarzywko produkowane przez firmę "MARSYL" to mieszanka wyselekcjonowanych warzyw suszonych oraz ziół i przypraw.Komponując skład warzywny przyprawy Jarzywko zadbaliśmy o to, aby w naturalny sposób podkreślała ona walory smakowe każdej potrawy. Stosując Jarzywko w swojej kuchni udoskonalisz smak oraz aromat przygotowywanych potraw.Przyprawa ta znakomita jest do zup, sosów, dań mięsnych oraz ryb.



Komentarze