Wielu osobom kasza gryczana kojarzy się z porcją nieciekawego wojskowego dania, polanego sosem. A przecież nie musi tak być. Dobrze przygotowana kasza na sypko jest wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs, zrazów lub nawet pierogów. Nie unikajmy jej, ponieważ spośród wszystkich kasz, właśnie ta kasza gryczana jest najbardziej wartościowa, jeżeli chodzi o właściwości odżywcze. Najwięcej w niej witamin z grupy B, najcenniejsza B17/amigdalina/ posiada silne właściwości antynowotworowe. Biorąc pod uwagę cały zestaw kasz, właśnie gryczana zawiera też najwięcej magnezu. .
Ja na początek zrobiłam kotlety mielone z mięsa wieprzowego z dodatkiem kaszy gryczanej..Takie kotlety robiłam pierwszy raz i wyszły pyszne..i na pewno zrobię jeszcze nie raz..
- 50 dkg mięsa mielonego
- 10 dkg kaszy gryczanej
- cebula
- 1 jajko
- sól
- jarzywko
Jarzywko produkowane przez firmę "MARSYL" to mieszanka wyselekcjonowanych warzyw suszonych oraz ziół i przypraw.Komponując skład warzywny przyprawy Jarzywko zadbaliśmy o to, aby w naturalny sposób podkreślała ona walory smakowe każdej potrawy. Stosując Jarzywko w swojej kuchni udoskonalisz smak oraz aromat przygotowywanych potraw.Przyprawa ta znakomita jest do zup, sosów, dań mięsnych oraz ryb.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.