Przejdź do głównej zawartości
Przepis znalazłam tutaj..u mnie nie widać takich dziur jak u Oli..szybko się robi takie ciasto, a jeszcze szybciej zjada..nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia z pokrojonego ciasta.
- 450 g mąki tortowej
- 4 jajka
- 1 ,5 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szkl. (250 ml) mleka
- 1/2 szkl.oleju
- 1 łyżeczka olejku cytrynowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce (truskawki, jabłka, gruszki, morele itp.)
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka margaryny
- bułka tarta
- bita śmietana (do podania)
Do miski wbić jajka i wsypać cukier, cukier wanilinowy i wlać olejek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Jajka ubijać na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać mleko i olej. Miksując dodawać po jednej łyżce mąki z proszkiem. Po dodaniu mąki ciasto przelać do wsmarowanej margaryną i wysypanej bułka tartą blaszki. Na wierzchu ciasta poukładać owoce delikatnie dociskając. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut do suchego patyczka. Podawać z kleksem bitej śmietany.
Bardzo mi miło, że skorzystałaś z mojego przepisu :)i cieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńSmakowało..ale nie wyszło tak piękne jak u Ciebie..
UsuńWyszło równie pięknie! :) Pyszności :)
UsuńPychota! Zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ..proszę..
Usuńa ja czekałam na maila i niedostałam..
OdpowiedzUsuńBożenko, na jaki adres pisałaś??
Napisałam na taki adres na jaki podałaś..
Usuńsuper ciasto! wyszło znakomicie! dziękuję ślicznie za przepis :))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało..
UsuńJa zrobię z wiśniami i porzeczkami :)
OdpowiedzUsuńTeż smaczne..
Usuńsuper pomysł
OdpowiedzUsuńPomysł nie mój..ale dziękuję..
UsuńMożna bez Owoców ?
OdpowiedzUsuńMożna..ale wtedy nie będzie ...dziurawe...
Usuńzawsze wychodzi:) dawałam też do masy startą czekoladę w wiórki.
OdpowiedzUsuńIle to jest 11/2 szklanki cukru? :P
OdpowiedzUsuńIle to jest 11/2 szklanki cukru ?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam..Poprawiłam na bardziej czytelny opis.ma być 1,5 szkl. cukru..
Usuń