Kapuściany zapychacz opolski



Danie bardzo szybkie do zrobienia, przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska.
  • 1 średnia główka włoskiej kapusty lub spora główka kapusty pekińskiej (50 dag)
  • 50 dag ziemniaków
  • 8 kiełbasek śląskich (50 dag)
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej zieleniny (koperek, natka
  • pietruszki, szczypiorek) sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy, oleju lub margaryny
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Kapustę oczyścić, usunąć głąb i drobno poszatkować. Dodać do cebuli i dusić, stale mieszając, na małym ogniu do chwili, gdy kapusta zmięknie i stanie się przezroczysta. Zalać szklanką wody z przyprawą, zagotować. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę, dodać razem do kapusty i gotować do miękkości. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić na plasterki, dodać do kapusty i ponownie zagotować. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.[ja wymieszałam].. Podawać z ciemnym pieczywem.
Wersja z pomidorami

Do potrawy można dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego; można też potrawę zagęścić, dodając 1 łyżkę mąki i 2 łyżki mleka w proszku rozprowadzone 2-3 łyżkami wody i ponownie zagotowując.



Komentarze

  1. Jadłam kiedyś to danie i pamiętam, że było pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj lubię takie zapychacze;) szczególnie, kiedy za oknem skwar i nie mam siły stać i wymyślać:) młode ziemniaczki, kiełbaska, zioła i jestem szczęśliwa;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.