Sezon truskawkowy u mnie rozpoczęty i kolejny wypiek ..Proste, smaczne i szybkie do zrobienia ciasto..nie potrzebny nawet mikser..przepis znaleziony tutaj.
Wszystkie składniki odmierzamy tą samą szklanką lub kubeczkiem po jogurcie
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl.jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 2 duże jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g truskawek (umytych i odszypułkowanych)
- 2 – 3 łyżki kaszy manny
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Nastawić piekarnik na 180 st C.W pierwszym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki.W drugim naczyniu połączyć mokre składniki.Następnie połączyć ze sobą składniki, przekładając mokre do suchych. Ciasto będzie gęste.Truskawki osuszyć i przekroić na pół.Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Resztę kaszy pozostawić.Wyłożyć ciasto do formy. Ciast wyrównać. Posypać z góry kaszą aby wchłonęła sok z truskawek.Na ciasto rozłożyć truskawki, przekrojeniem do góry.Piec ok 35 minut, do suchego patyczka.Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Ciasta jogurtowe z owocami obecnie bardzo na czasie:)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci Bożenko, że te najprostrze w wykonaniu ciasta często są najpyszniejsze :-)
OdpowiedzUsuńTakie jogurtowe ciasta z sezonowymi owocami są najlepsze! Pyszności!
OdpowiedzUsuń