Żeberka z młodą kapustą


Na zdjęciu nie wyglądają zbyt pięknie, ale zabrakło czasu na zrobienie lepszego zdjęcia...Danie nabrało specyficznego smaku i aromatu dzięki użyciu przyprawy do mięs Marsyl..
  • 1 kg żeberek
  • 1 kg młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pomidor
  • 2 cebule
  • 1 łyżka koperku
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawa do mięs Marsyl
  • sól
  • liście laurowe
Żeberka pociąć na kawałki, oprószyć przyprawą do mięs, odstawić na godzinę lub dłużej do lodówki.Marchewkę i pomidora pokroić w kostkę i podsmażyć.Żeberka oprószyć mąką i podsmażyć, na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać poszatkowaną kapustę i przyprawy.Gdy kapusta zmniejszy objętość dodać podsmażoną marchewkę z pomidorem.Wymieszać i połowę przełożyć do garnka, ułożyć podsmażone żeberka, przykryć resztą kapusty i zalać wodą.Dusić pod przykryciem do miękkości.


Przyprawa do mięs
Przyprawa do mięs to smakowo – zapachowa mieszanka zmielonych przypraw i ziół. Wzbogaca smak i aromat przyrządzanych potraw. Nadaje się do różnego rodzaju mięs jakwieprzowina, wołowina, cielęcina itp.Zastosowanie tej mieszanki nie wymaga użycia innych przypraw.








Komentarze

  1. mam golonki z indyka myśli Pani, że mogę je zrobić jak te żeberka?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.