- 1 kg żeberek
- 1 kg młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pomidor
- 2 cebule
- 1 łyżka koperku
- 2 łyżki mąki
- przyprawa do mięs Marsyl
- sól
- liście laurowe
Żeberka pociąć na kawałki, oprószyć przyprawą do mięs, odstawić na godzinę lub dłużej do lodówki.Marchewkę i pomidora pokroić w kostkę i podsmażyć.Żeberka oprószyć mąką i podsmażyć, na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać poszatkowaną kapustę i przyprawy.Gdy kapusta zmniejszy objętość dodać podsmażoną marchewkę z pomidorem.Wymieszać i połowę przełożyć do garnka, ułożyć podsmażone żeberka, przykryć resztą kapusty i zalać wodą.Dusić pod przykryciem do miękkości.
Przyprawa do mięs to smakowo – zapachowa mieszanka zmielonych przypraw i ziół. Wzbogaca smak i aromat przyrządzanych potraw. Nadaje się do różnego rodzaju mięs jakwieprzowina, wołowina, cielęcina itp.Zastosowanie tej mieszanki nie wymaga użycia innych przypraw.
mam golonki z indyka myśli Pani, że mogę je zrobić jak te żeberka?
OdpowiedzUsuńOczywiscie ,że można.
Usuń