Barszcz czerwony Marsyl

Chociaż można kupić już botwinkę [ ja poczekam na swoją z działki] postanowiłam wypróbować buraczki suszone Marsyl.. na zdjęciu tego nie widać,ale zupka wyszła pyszna..zrobiona według tego przepisu...i doszłam do wniosku, że ususzę  buraczki ze swojej działki,bo wcześniej tego nie robiłam.

Polecam buraczki suszone Marsyl, bo to naprawdę świetny sposób na pyszną zupkę..Buraczki suszone nie zajmują dużo miejsca, nie trzeba obierać, gotować , ani tarkować - wystarczy wrzucić do garnka, dodać dodatki i gotować do miękkości..



Składniki:
Składniki na zaklepkę:


  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l śmietany 18%
Sposób przyrządzania:
Kurczaka umyć i wrzucić do wody. Dodać sól i zagotować, po czym zebrać łyżką cedzakową „szumowiny”. Dorzucić buraczki wraz z resztą składników z wyjątkiem majeranku. Gotować na wolnym ogniu ok 1 h aż mięso będzie miękkie.Majeranek dodać pod koniec gotowania.
Zaklepka:
Mąkę rozrobić w 0,5 l zimnej wody aż do rozprowadzenia wszystkich grudek po czym dolać do zupy. Do innego naczynia wlać śmietanę, dodać do niej 3 łyżki wazowe zupy, rozklepać (wymieszać) i przelać do garnka z gotującą zupą.Poczekać do zagotowania uważając by nie wykipiało.
Podawać z ziemniakami lub makaronem.
Buraczki suszone


Buraczki suszone to wyśmienita baza do przygotowania czerwonego barszczu.


Swą długą trwałość zawdzięczają jednej z najstarszych metod utrwalania żywności - suszeniu, przez co nie są wymagane żadne dodatkowe środki konserwujące.
100 g buraczków suszonych odpowiada około 1 kg świeżych buraków.

    Komentarze