Jedne ciasto, a dwa rodzaje mufinek..Przepis podpatrzony u Pyzy i ciut zmieniony [ zamiast żurawin -jagody goji..no i pierwszy raz do mufinek dałam mąkę razową..Jakiś czas temu ze Gillian McKeith dostałam jagody goji i w końcu je wykorzystałam..
- 3/4 szkl. mąki pszennej luksusowej
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej razowej typ 2000
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 - 2/3 szkl. cukru drobnego
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników [ u mnie przez przypadek 2 łyżeczki]
- 1 /2 szklanki jagód goji
- 1/2 szkl. kolorowych draży
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 kostki masła (50g)
- 1 szkl. maślanki albo kefiru
A teraz kilka słów o jagodach goji
Jagody Goji (Lycuim Barbarum) są uprawiane naturalnie na wzgórzach chińskiego regionu Ningxia. Jagody Goji rosnące na dużych wysokościach nad poziomem morza muszą „ciężej pracować”, co powoduje, że są słodsze oraz są bogatsze w składniki odżywcze. Najlepsze jagody Goji sąsuszone powietrzem na słońcu (a nie maszynowo). Ten szlachetny sposób suszenia powoduje, że jagody zachowują swoje odżywcze właściwości i jakość.
Jagody Goji, które są znane także jako wilcze jagody, jagody kolcowoju, Lycuim Barbarum i Gou Ji Zi są od wieków stosowane w tradycyjnej mongolskiej, tybetańskiej i chińskiej medycynie odżywiania YIN i wzmocnienia funkcjonowania „elementu wody”. Są przepyszne, delikatne, działają wzmacniająco – są wprost przepełnione witalnością.
Wlicza jagoda brzmi groźnie, złe to chyba ńie ta sama co u nas?
OdpowiedzUsuń