Mufinki z jagodami goji



Jedne ciasto, a dwa rodzaje mufinek..Przepis podpatrzony u Pyzy i ciut zmieniony [ zamiast żurawin -jagody goji..no i pierwszy raz do mufinek dałam mąkę razową..Jakiś czas temu ze Gillian McKeith dostałam jagody goji i w końcu je wykorzystałam..
  • 3/4 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 - 2/3 szkl. cukru drobnego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników [ u mnie przez przypadek 2 łyżeczki] 
  • 1 /2 szklanki jagód goji
  • 1/2 szkl. kolorowych draży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 kostki masła (50g)
  • 1 szkl. maślanki albo kefiru
Obie mąki wsypać do jednego naczynia, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, i przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać roztopione, przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajo i sok z cytryny. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać - tylko do lekkiego połączenia składników, bo zbyt długie wyrabianie powoduje, że babeczki słabiej rosną. Podzielic na połowę, do jednej dodac namoczone i odsączone jagody goji ,a do drugiej draże.Porcje ciasta nakładać do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - przed wyjęciem sprawdzić jedną patyczkiem czy są upieczone.
Przepis dodaję do akcji:
                                                                         

A teraz kilka słów o jagodach goji

Jagody Goji (Lycuim Barbarum) są uprawiane naturalnie na wzgórzach chińskiego regionu Ningxia. Jagody Goji rosnące na dużych wysokościach nad poziomem morza muszą „ciężej pracować”, co powoduje, że są słodsze oraz są bogatsze w składniki odżywcze. Najlepsze jagody Goji sąsuszone powietrzem na słońcu (a nie maszynowo). Ten szlachetny sposób suszenia powoduje, że jagody zachowują swoje odżywcze właściwości i jakość.
Jagody Goji, które są znane także jako wilcze jagody,  jagody kolcowoju, Lycuim Barbarum i Gou Ji Zi są od wieków stosowane w tradycyjnej mongolskiej, tybetańskiej i chińskiej medycynie odżywiania YIN i wzmocnienia funkcjonowania „elementu wody”. Są przepyszne, delikatne, działają wzmacniająco – są wprost przepełnione witalnością.

Jakie właściwości mają jagody Goji?

  • Bogate w antyoksydanty (antyutleniacze) jagody Goji posiadają zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu (ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity), inaczej zwaną pojemnością antyutleniającą o wartości 30 300, podczas, gdy zwykłe jagody Goji posiadają około 22 200 (borówki amerykańskie posiadają współczynnik ORAC na poziomie 2 400)
  • Jagody Goji mają najwyższą zawartość karotenoidów, w tym beta-karoten (prekursor witaminy A) spośród wszystkich pokarmów występujących na ziemi
  • Jagody Goji zawierają do 500 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
  • Jagody Goji posiadają znaczące ilości witamin B1, B2, B6 i witaminy E
  • Są bogate w aminokwasy
  • Zawierają minerały śladowe takie, jak cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen i fosfor

Do czego można używać jagód Goji?

  • Garść jagód Goji dziennie dostarcza organizmowi energii pozwalającej zapobiegać poważnym problemom zdrowotnym, sprzyja dobremu samopoczuciu i rozjaśnia umysł
  • Jagody Goji są bogate w antyoksydanty, dzięki czemu mają właściwości zapobiegające starzeniu się
Jagody Goji posiadają legendarną zdolność rozpalania pasji. Stare, chińskie przysłowie przestrzega mężczyzn wyruszających w daleką podróż bez żony i dzieci:
„Ten, który podróżuje tysiąc kilometrów od domu nie powinien jeść jagód Goji”

Ile jagód Goji należy jeść dziennie?

Terapeutyczna dawka wynosi 10-30 gramów dziennie (czyli około 1-2 garści). Jagody Goji mogą być spożywane na surowo – jako przekąska, można je wymieszać z musli lub owsianką. Można je także zmiksować w blenderze z koktajlem.

Przeciwwskazania

Żadne przeciwwskazania nie są znane, aczkolwiek nadmierne spożycie może powodować rozluźnienie jelit. Więc jedz je z rozwagą!
Jagody Goji - informacje



Komentarze

  1. Wlicza jagoda brzmi groźnie, złe to chyba ńie ta sama co u nas?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.