Ciasto z masą kawową i dżemem


W oryginalnym przepisie na to ciasto powinny być jabłka, a ja dałam dżem ..i nie dałam cukru ..a ciasto wyszło pyszne...

  • 6 jajek
  • 1,5 szkl.cukru
  • 1 szkl.mąki
  • 0,5 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody mineralnej

  • budyń waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 25 dkg masła
  • 3 łyżki cukru pudru

  • 5 jabłek [dałam dżem i nie dałam cukru ]
  • 5 łyżek cukru
  • galaretka brzoskwiniowa
Jajka z cukrem ubić, dodać olej i wodę, razem połączyć. Porcjami dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Wymieszać i wylać na blaszkę.Piec około 40 minut w temp.180st.
Budyń ugotować na mleku z cukrem, kakao i kawą.Ostudzić.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać masę budyniową i ucierać.
Jabłka obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem.Dodać galaretkę [ bez rozrabiania] i wymieszać, odstawić do ostudzenia. Upieczony biszkopt przekroić na połowę.Na jedną część wyłożyć 1/2 masy budyniowej, na to jabłka z galaretką,na to reszta masy budyniowej , przykryć drugą częścią ciasta.Dowolnie udekorować.Odstawić do lodówki.


                                           Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2012 Kawa... i co dalej?

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.