Klopsiki w sosie pieczarkowym


Przepis podpatrzony tutaj, klopsiki w pysznym sosie pieczarkowym z dodatkiem czerwonego wina..ja dodatkowo dodałam jeszcze śmietanę i wymieszałam z koperkiem...pyszne..
  • 50 dkg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 1 jajko
  • ok. 3 łyżki bułki tartej
  • ok. 3 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz
  • szczypta słodkiej papryki

do obtoczenia: 

  • 1/2 szkl. mąki

Sos:

  • 1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
  • 40 dkg pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 2 łyżki mąki
  • 3 -4  łyżki czerwonego wina
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/2 szkl.śmietany
  • sól, pieprz
  • smalec lub olej


Składniki klopsów dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podsypać bułką tartą lub kaszą manną; uformować niewielkie kulki (o średnicy ok. 2,5-3 cm). Ułożyć na desce bądź talerzu i wstawić do lodówki.W rondlu, na jak najmniejszej ilości tłuszczu podsmażyć cebulę na umiarkowanie dużym ogniu, aż się zeszkli.Stopniowo dodawać pieczarki, tak, aby wszystkie się zrumieniły.Posypać cebulę i grzyby mąką, szybko dokładnie wymieszać.Całość zalać wywarem, zagotować, doprawić (do smaku!) solą i pieprzem, dodać wino. Sos może się wydawać zbyt rzadki, ale taki powinien na razie pozostać - zagęści go "panierka" klopsów.Klopsiki wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące (najlepiej robić to partiami: wsypać mąkę do miski, wrzucić do niej kilka klopsów i potrząsnąć).W rondlu, w którym zmieści się potem całość, na jak najmniejszej ilości tłuszczu, zrumienić klopsy.Zalać je sosem, bardzo delikatnie wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 minut.Pod koniec dodać śmietanę i koperek.

                                                    Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2012

Komentarze