Francuskie tosty



Szczerze mówiąc takie tosty robiłam pierwszy raz..robiłam nie raz , ale z chleba , a te są z chałki na słodko..polecam..przepis podpatrzony u Shinju.Ja oczywiście zrobiłam z większej porcji..
  • 2 kromki drożdżowej chałki lub chleba
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta cukru
  • 1,5 łyżki masła 
Do głębokiego talerza wbijamy jajko i roztrzepujemy lekko. Dodajemy mleko, cynamon oraz cukier, ubijamy trzepaczką do otrzymania w miarę jednolitego płynu. Do przygotowanego płynu wkładamy kromki pieczywa, trzymamy w nim 1-1.5 minuty aż nasiąknie, po czym odwracamy i trzymamy aż pieczywo wchłonie resztę płynu. Na patelni rozpuszczamy masło i kładziemy na nim namoczone pieczywo. Na małym ogniu smażymy aż będzie rumiane, po czym przewracamy na drugą stronę i również smażymy do złotego koloru.
Podawać z  marmoladą, sosem deserowym czy też po prostu posypać cukrem pudrem.


                                                              Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2012

Komentarze

  1. u mnie w domu to się nazywało "chlebojaje" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobne pychota :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.