Przejdź do głównej zawartości
Szczerze mówiąc takie tosty robiłam pierwszy raz..robiłam nie raz , ale z chleba , a te są z chałki na słodko..polecam..przepis podpatrzony u Shinju.Ja oczywiście zrobiłam z większej porcji..
- 2 kromki drożdżowej chałki lub chleba
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- szczypta cynamonu
- szczypta cukru
- 1,5 łyżki masła
Do głębokiego talerza wbijamy jajko i roztrzepujemy lekko. Dodajemy mleko, cynamon oraz cukier, ubijamy trzepaczką do otrzymania w miarę jednolitego płynu. Do przygotowanego płynu wkładamy kromki pieczywa, trzymamy w nim 1-1.5 minuty aż nasiąknie, po czym odwracamy i trzymamy aż pieczywo wchłonie resztę płynu. Na patelni rozpuszczamy masło i kładziemy na nim namoczone pieczywo. Na małym ogniu smażymy aż będzie rumiane, po czym przewracamy na drugą stronę i również smażymy do złotego koloru.
Podawać z marmoladą, sosem deserowym czy też po prostu posypać cukrem pudrem.
u mnie w domu to się nazywało "chlebojaje" :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne pychota :-)
OdpowiedzUsuń