Golonka z ziemniakami w piwie


Zastanawiałam się co zrobić na obiad..otworzyłam zamrażarkę..może schabowe? - nie..może mielone albo żeberka? - też nie..a może golonka? o tak..tylko co z nią zrobić?..a może golonka w piwie...? robiłam już gulasz piwny i był smaczny..tak więc i golonka też powinna być smaczna..no i taka właśnie była..a na dodatek ziemniaczki pieczone razem z golonką ..pycha..

  • 1 golonka 
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 szklanka piwa
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • ziarenka smaku
 Z golonki usunąć kość i pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, a następnie obsmażyć na gorącym smalcu.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać piwem, dodać cebulę , czosnek, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni C przez około 1,5 godziny polewając piwem..Ziemniaki obrać, pokroić i  gotować przez 15 minut, odcedzić. Gdy golonka będzie prawie miękka, dodać obgotowane ziemniaki i piec razem około 15 minut.




Komentarze

  1. Przepadam za golonką. Dietuję, więc zbyt często sobie nie pozwalam - raz na parę tyg. Najbardziej lubię po bawarsku - z piwem, ale i z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.