Kurczak z syropem klonowym



Wczoraj dzięki uprzejmości pani Moniki i sklepu Kuchnia amerykańska dostałam syrop klonowy Vertmont..Sklep Kuchnie Świata ma szeroki asortyment towarów ..zajrzyjcie tam, bo warto..A ja zapraszam na kurczaka z syropem klonowym według Nigelli Lawson..Nigella w takim sosie robiła udka i żeberka, a ja zrobiłam ćwiartki z kurczaka...ale na efekt końcowy musicie poczekać..wstawiłam właśnie do pieczenia..a z tego co widać i czuć zapowiada się wyśmienite danie..A teraz już  zdjęcie z efektu końcowego..kurczak wyszedł bardzo smaczny..polecam, spróbujcie, a nie pożałujecie.....
  • 6 ćwiartek od kurczaka
  • 1 szkl.soku jabłkowego 
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 gwiazdy anyżu
  • 1 laska cynamonu, przełamana na pół
  • 6 ząbków czosnku, nie obranych
Ćwiartki przekroić na połowę [ najlepiej multinożycami]. Umieścić kurczaka w dużej torbie foliowej lub naczyniu.Dodać wszystkie składniki i wymieszać dokładnie, następnie zamknąć torbę lub przykryć szczelnie naczynie.Tak zamarynowane mięso włożyć na noc do lodówki, max. na 2 dni.Kiedy minie czas marynowania, wyjąć mięso z lodówki i nastawić piekarnik na 200 C.Umieścić marynowane mięso w formie do pieczenia i piec przez 1 1/4 godziny lub do czasu kiedy mięso będzie złociste i błyszczące.

Syrop klonowy został odkryty przez Indian Iroqui. Czysty syrop klonowy jest rezultatem długotrwałego odparowywania świeżego soku klonowego uzyskanego wiosną z dziko rosnącego kanadyjskiego drzewa klonowego. Ten naturalny środek słodzący jest pełen minerałów, witamin, całkowicie wolny od substancji dodatkowych oraz konserwujących. Syrop ma gęstą konsystencję, jasnobrunatny kolor i delikatny smak. Często używany jest do polewania naleśników, wafli, lodów i owoców. Jest również doskonałym dodatkiem do herbaty, kawy czy mleka. Jego subtelny i bogaty aromat oraz smak sprawia, że syrop klonowy jest również rewelacyjnym dodatkiem do pieczenia wieprzowiny, drobiu oraz ryb. 





Komentarze

  1. drób i inne mięsa w miodzie robię często, ale nie pomyślałabym, aby w ten sposób wykorzystać syrop klonowy, który uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Syropem klonowym poczęstowała mnie po raz pierwszy koleżanka Amerykanka na studiach - byłam zachwycona! Przypomniałaś mi o nim, muszę popatrzeć na jego ceny w polskich sklepach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.