Przejdź do głównej zawartości
Pyszna bajaderka [ tylko nie wiem czemu taka nazwa] ..nie wymaga pieczenia..wystarczy zrobić i odstawić na jakiś czas do lodówki.Przepis cytuję za Zauberi.U mnie jedyną zmianą są kakaowe herbatniki, akurat miałam takie w domu..i polewy nie robiłam..
- 1 litr mleka
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 margaryna
- 4 paczki herbatników (twardych)
- kakao (1-2 łyżki)
- 1 szkl. cukru
- aromat waniliowy
- aromat cytrynowy
- sok z połowy cytryny
Rozpuścić margarynę z mlekiem. Mleko podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, 1/2 szklanki cukru i pół szklanki kaszy. Gotować to na gęstą masę. Po zagotowaniu dodać aromat waniliowy. Na dno blachy wyłożyć herbatniki na to masę z kaszy z kakao. Drugą część mleka zagotować, dodać kaszę, gotować to na gęstą masę. Dodać sok z cytryny i aromat cytrynowy. Wyłożyć na herbatniki, przykryć warstwą herbatników. Po ostygnięciu polać polewą.
takiej bajaderki to jeszcze nie robiłam! i nie widziałam!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta:) Szczególnie latem, nie trzeba wtedy włączać piekarnika i niepotrzebnie nagrzewać mieszkania
OdpowiedzUsuńfajny deserek :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Justką- w lecie najlepsze to czego nie trzeba długo gotować ani piec:) a bajaderka prezentuje się pysznościowo:)
OdpowiedzUsuńsuper ciasto....:)
OdpowiedzUsuń