Babka kawowa


Smaczna babka z dodatkiem kawy...
  • 5 jajek
  • 1 szkl. mąki 
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżeczek wody
Kawę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej wody.Margarynę roztopić i ostudzić.Białka ubić na sztywną pianę.Żółtka ubić z cukrem i powoli dodać  roztopione masło.Przesiać obie mąki o kisiel i dodać do utartych żółtek, a potem delikatnie dodać pianę z białek. 2/3 części ciasta wyłożyć do wysmarowanej formy, a do pozostałej części  dodać esencję kawową i wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto. Widelcem lekko wymieszać i piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.


Kawa... i co dalej?Szybkie ciasta - czyli RATUNKU GOŚCIE!!!

Komentarze

  1. Babki marmurkowe mają swój niewątpliwy urok:) Masz bardzo ładną foremkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzy mi się teraz taka babeczka do popołudniowej kawki!:)Bo kawy nigdy za mało!:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.