W tym tygodniu wspólnego gotowania ja podałam swój przepis tzn.nie jest mój, bo z jakiejś gazety..Polecam..i zapraszam do wspólnego gotowania.
- pół kurczaka [ u mnie 2 podudzia]
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 1 puszka kukurydzy [ nie dałam]
- fasolka szparagowa
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szkl. śmietany 18%[ dałam 1 szkl.18 %]
- 1/2 szkl. śmietany 30%
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 6 większych ziemniaków
- olej
Włoszczyznę oczyścić, obrać i opłukać.Włożyć do garnka, dodać opłukane mięso .Zalać zimna wodą [ około 1,5 l] dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 40 minut.Rosół przecedzić.Warzywa drobno pokroić, mięso oddzielić od kości i również pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.Wrzucić do rosołu [dodałam również mrożoną fasolkę ]i gotować pod przykryciem 10 minut.Odcedzić.Cebule obrać , pokroić i zeszklić na oleju.Oprószyć mąką i zasmażyć.Rozprowadzić rosołem i śmietanami.Do sosu włożyć mięso, odsączoną kukurydzę , ziemniaki i warzywa.Podgrzać. Przyprawić i posypać tymiankiem.
Fajna, zdrowa potrawka!:)
OdpowiedzUsuń